Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/megafusion-av-bokforlag-oroar-stephen-king/

BÖCKER

Megafusion av bokförlag oroar Stephen King

Stephen King.
Stephen King. Foto: Mark Lennihan/AP

USA:s största bokförlag Penguin Random House tecknade 2020 ett avtal om att förvärva det rivaliserande förlaget Simon & Schuster. Efter en stämning från amerikanska staten hörs också varningsröster om att ”blockbuster”-sjukan i Hollywood kan drabba förlagsbranschen.

TT Text

En sammanslagning som skulle innebära en radikal förändring för förlagsbranschen i USA och göra att de fem största förlagen blir fyra. Eller snarare ”ett stort och de tre andra”, som en branschanalytiker intervjuad i New York Times uttryckte det.

Förra hösten stämde Biden-administrationen Penguin Random House i syfte att blockera sammanslagningen med hänvisning till att säljaren då skulle få för stor makt över leverantörerna.

Rättegången har precis inletts och bland de som kallats att vittna i målet finns författaren Stephen King.

I ett mejl som New York Times tagit del av skriver King: ”Ju mer stora förlag befäster sin ställning, desto svårare blir det för oberoende förlag att överleva. Det är där de duktiga författarna börjar och lär sig sitt hantverk”.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet skulle färre stora bokförlag också leda till dumpade inkomster för författare och att ”färre författare kan leva på att skriva”.

Penguin Random House argumenterar för motsatsen och säger att sammanslagningen kommer att öka konkurrensen på marknaden och att detta gynnar både författare och läsare. Förlaget menar att Simon & Schusters författare genom fusionen skulle få tillgång till Penguin Random House och deras väl ansedda distributionskanaler. En ökad effektivisering som skulle möjliggöra högre löner för författare.

New York Times spekulerar i att en lyckad sammanslagning förmodligen kommer att leda till ett större fokus på ”blockbusters” (stora försäljningssuccéer) och gynna redan etablerade författare som John Grisham, EL James, Margaret Atwood och kända namn som Barack och Michelle Obama.

Läs mer: Små bokhandlar fick medvind av pandemin

Ämnen i artikeln

Böcker
Stephen King
Bokbranschen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt