Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/miniversion-av-nimis-aterfunnen/

KONST

Miniversion av ”Nimis” återfunnen

Lars Vilks ”Nimis” vid Kullaberg (bilden) har återfunnits i en miniversion.
Lars Vilks ”Nimis” vid Kullaberg (bilden) har återfunnits i en miniversion. Foto: Jonas Forsberg/N/TT

En miniatyrversion av konstnären Lars Vilks verk ”Nimis” har återfunnits i Höganäs. Nu ska det medfarna verket snyggas till och ställas ut på museum, skriver SVT.

TT Text
DN Text

Kommunalrådet Peter Schölander (M) fick i veckan kännedom om verket, som återfanns på en innergård till Höganäs stadshus. Där har denna miniversion av ”Nimis” stått gömd och glömd i snart 25 år.

– Lars Vilks fortsätter gäcka oss. Nu har fem avdelningar i kommunen sagt att det är de som fått verket av honom. Men den mest trovärdiga historien jag fått höra är att det är en slags fredsgåva mellan Lars Vilks och ett tidigare kommunalråd. De hade en konflikt om ”Nimis”, säger han till SVT.

Lars Vilks, som nyligen omkom i en trafikolycka, började uppföra drivvedsverket ”Nimis” på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg 1980. Då processverket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna – men det gigantiska skulpturbygget står till stor del kvar.

Ämnen i artikeln

Konst
Skåne

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt