Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/minnesplats-i-stockholm-tillagnad-avicii/

Musik

Minnesplats i Stockholm tillägnad ”Avicii”

Tim ”Avicii” Bergling
Tim ”Avicii” Bergling Foto: Hanna Persson

Östermalms stadsdelsnämnd har beslutat att skapa en minnesplats tillägnad Tim ”Avicii” Bergling på centrala Östermalm. Beslutet klubbas på Östermalms stadsdelsnämnd under torsdagen.

Enligt pressmeddelandet är Aviciis pappa Klas Bergling och familjen glada och tacksamma över beslutet.

”Vi känner oss hedrade över att stadsdelsnämnden tar det här initiativet. Denna plats kommer att ge möjlighet att minnas Tim och hans musik som betytt och betyder så mycket för många människor världen över”, säger Klas Bergling.

Andréa Hedin, Östermalms stadsdelsnämndsordförande (M), säger till DN att skapandet av en minnesplats kändes självklar med tanke på Aviciis stora bidrag till svensk musik. Att platsen inrättas på Östermalm, där han växte upp och gick i skola, känns lika givet, anser hon. Andréa Hedin önskar även att det blir en plats för eftertanke.

– Både jag och hans familj förenas i vårt engagemang för att motverka psykisk ohälsa och på olika sätt belysa frågan. Jag vill att det ska bli en fin och harmonisk plats där människor ska kunna minnas Tim och finna inspiration i hans musik, säger Andréa Hedin och fortsätter:

– Men också en plats där man kan söka tröst och hedra alla de människor som har gått bort alldeles för tidigt på grund av psykisk ohälsa, som är ett växande problem bland både unga tjejer och killar. Vi kan aldrig acceptera att unga människor mister livet eller förlorar en stor del av sin ungdom på grund av psykisk ohälsa.

Tim Bergling begick självmord i april 2018 i Oman. Han var då 28 år gammal och känd världen över som artist, DJ och producent. Han började göra musik i mitten av 2000-talet och släppte sina första singlar 2010.

Han fick sitt stora genombrott året därpå med singeln ”Levels” och tre år senare slog hans låt ”Wake me up” rekord när den blev den dittills mest spelade låten i Spotifys historia. Han fick också stor uppmärksamhet för sina samarbeten med kända artister som Madonna, Coldplay, Wyclef Jean och Robbie Williams.

Läs också:

Familjen berättar om Aviciis död

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt