Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/moderaterna-foreslar-om-sarskilt-stod-for-stora-arrangorer/

Svensk politik

Moderaterna föreslår särskilt stöd för stora arrangörer

Festivalen Way Out West är troligtvis ett av de arrangemang som skulle omfattas av det särskilda stödet. Arkivbild.
Festivalen Way Out West är troligtvis ett av de arrangemang som skulle omfattas av det särskilda stödet. Arkivbild. Foto: Mattias Hellström

Moderaterna föreslår nu att ett särskilt stöd för arrangörer med större och återkommande evenemang bör inrättas. Stödet skulle innebära att staten täcker stora delar av de ekonomiska förluster som uppstår om arrangörer tvingas ställa in på grund av pandemin.

Förslaget som nu presenteras av Moderaterna i finansutskottet har tagits fram för att stödja de arrangörer som planerar inför en osäker framtid. I utskottsinitiativet motiveras förslaget med att evenemang inom kultur och idrott drabbats särskilt hårt, samt att svåra ekonomiska förluster riskerar att drabba de vars evenemang kan komma att ställas in på grund av smittspridning. Flera arrangörer drabbades hårt redan 2020, och Moderaterna menar att ytterligare ett år av inställda evenemang skulle vara förödande.

I sitt förslag understryker de att stöden som hittills presenterats av regeringen är välkomna, men att de i nuläget inte räcker till. Genom detta särskilda stöd skulle staten gå in som garant för evenemangen i fråga, och täcka upp till 70 procent av de kostnader arrangören haft kopplat till evenemanget.

Förslaget ger dock inte stöd till alla. I initiativet står det att arrangörer kan beviljas stödet ”med villkor att arrangemanget också genomfördes 2019”, samt för ”evenemang av etablerade aktörer som har en historik av att genomföra liknande arrangemang”. Exakt vilka som omfattas är oklart, men evenemang som Gothia cup, Vätternrundan och Way Out West tas upp som exempel.

– Kultur- och idrottssverige har länge efterfrågat ett sådant här stöd. Vi har tagit fram förslaget till stöd i nära samarbete med dem, och liknande stöd tas också fram i andra länder i Europa. Förhoppningen är att vaccinationerna ska möjliggöra att länder och samhällen kan börja öppna upp igen, men risken finns att det inte blir så och därför behövs ett krisstöd som gör att vi har kvar ett bra utbud av kultur och idrott även efter krisen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna understryker dock också att stöden kanske inte ens kommer att behövas, om smittbekämpningen och vaccineringen går som den ska.

I nuläget fortsätter beredningen av förslaget och ett beslut kommer snart att tas. Det är tänkt att träda i kraft från den 1 juni 2021, och enligt Elisabeth Svantesson står V, KD och SD redan bakom förslaget.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt