Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/moderna-museet-satsar-pa-hallbar-konst/

KONST

Moderna museet satsar på hållbar konst

Gitte Ørskou
Gitte Ørskou Foto: Stina Stjernkvist/TT

Moderna museet i Stockholm och Malmö satsar på hållbarhet – nästa år visar de bara utställningar som har producerats på plats. I stället för långväga transporter ska konstnärer bjudas in för att skapa på museet.

TT Text

År 2022 blir ett annorlunda utställningsår för Moderna museet. Man pausar de långväga transporter som krävs av redan existerande konstverk. Hållbarhet blir den nya ledstjärnan, och därför satsar museet på att låta konstnärer skapa på plats.

”Vi vill erbjuda förutsättningar för konstnärer att göra nya verk eller presentera verk på nya sätt. Vi vill arbeta med de resurser vi har lokalt och ställa dem till konstnärernas och publikens förfogande”, säger Moderna museets överintendent Gitte Ørskou i ett pressmeddelande.

Museet lyfter fram den tradition som finns av skapande på plats, och man nämner bland annat Björn Lövin. 2022 ska flera av hans totalkonstverk återskapas. Ambitionen är också att skapa fler utställningar som publiken inte kan se någon annanstans.

Att planerna plötsligt fick kastas om på grund av corona var inte bara av ondo, sade Gitte Ørskou tidigare i år i en intervju med TT, då hon också avslöjade att man tittade på om det gick att arbeta mer med konst på plats.

– Jag menar att den här pandemin får oss att ställa frågor om hur det är med hållbarheten och idén om att allt ska gå så snabbt inom konstvärlden, med nya stora utställningar. Kan man tänka lite mer långsiktigt, med utställningar som kan vara på plats en längre period, där man tänker mer hållbart?, sade hon då.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt