Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mogwais-tionde-album-det-mest-tillgangliga-hittills/

Skivrecensioner

Mogwais tionde album det mest tillgängliga hittills

Mogwai.
Mogwai. Foto: Antony Crook

Men några spektakulära kursändringar är det inte tal om. Mogwai fortsätter köra skotsk popmelankoli och episkt shoegaze-skrammel, skriver Mattias Dahlström.

Att vara ett pålitligt medelstort indieband en bra bit in i karriären kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Sedan slutet av nittiotalet har Mogwai hållit en jämn och hög nivå, utan att ta några större snedsteg eller göra några radikala förändringar vare sig det gäller sound eller medlemsuppsättning.

As the love continues, och de flesta andra sentida Mogwai-album, innebär därmed en utmaning för en popmusik och musikjournalistik som törstar efter först och främst nytt blod, därefter de mest spektakulära kursändringarna och sen möjligen de fläskigaste magplasken.

Gruppens tionde skiva är ju liksom bara ännu ett utmärkt Mogwai-album där Stuart Braithwaite och de andra än en gång hittar välbehövligt utrymme för skotsk popmelankoli och episkt shoegaze-skrammel i den instrumentala postrockens strikta strukturer. Samt lägger till allt fler electronica-influenser.

Samtidigt är det, som vanligt, fel att påstå att Mogwai inte utvecklas. Vokala singeln Richie Sacramento (en hyllning till Ryuichi Sakamoto) är nog det närmaste Mogwai kommit en, ursäkta ordvalet, popdänga, och även i övrigt är gruppens tionde album ett av gruppens mest lättillgängliga, luftiga och utåtriktade. Med Mogwais mått mätt alltså. För varje förändring är ju så liten och inom ett så tydligt inpinkat revir att de ibland kan vara svåra att upptäcka

Bästa spår: Dry fantasy

Läs mer om musik och fler texter av Mattias Dahlström

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt