Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/myndighet-varnar-for-iransk-desinformation-infor-hovrattsdom/

KULTUR

Myndighet varnar för iransk desinformation inför hovrättsdom

Svea hovrätt
Foto: Hampus Andersson

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) varnar nu för att Irans påverkanskampanj mot Sverige kan intensifieras i samband med att hovrätten på onsdagen tar upp målet mot den iranske medborgaren Hamid Noury.

– Vi har kunnat se att Iran använt sina statskontrollerade medier för att försöka påverka rättsärendet, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på MPF

Den 9 november 2019 greps Hamid Noury på Arlanda. Han åtalades sedan i Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt folkrättsbrott i Iran och för att på order av Ayatolla Kohmeini – Irans dåvarande högsta politiska ledare – ligga bakom avrättningar av hundratals politiska fångar i det ökända iranska fängelset i Gohardasht 1988.

I Stockholms tingsrätt dömdes han till livstids fängelse. Domen överklagades och på onsdag prövar Svea hovrätt målet.

Efter tingsrättsdomen har den iranska regimen uttryckt stort missnöje och kallade bland annat upp den svenska ambassadören till samtal.

Redan vid gripandet 2019 kunde svenska myndigheter se att den iranska regimen inledde försök att påverka bilden av rättsprocessen.

– Redan innan hade vi fått upp ögonen för att Iran försökte bygga en förmåga gällande påverkanskampanjer, säger Mikael Tofvesson, då chef för enheten mot informationspåverkan på MSB och nu operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Men vi kunde då inte se någon avsikt att påverka Sverige.

Det förändrades efter gripandet på Arlanda. Sedan dess har vad Tofvesson beskriver som en lågintensiv påverkanskampanj pågått.

– Det gäller framför allt statskontrollerade medier, men även Twitter och Telegramkanaler. Där jobbar man med dolda konton och botar för att påverka.

Iran har varit aktivt även under den uppmärksammade påverkanskampanjen mot den svenska socialtjänsten samt i samband med påskkravallerna i våras.

I och med att hovrätten nu ska pröva fallet om Noury väljer MPF att gå ut och varna för det finns en ökad risk för att den otillbörliga påverkanskampanjen skulle kunna tillta.

– Vi vet att det pågår och för varje gång blir det viktigare och viktigare för Iran. Ju högre upp det går genom instanserna, desto tydligare blir det, säger Tofvesson.

Kampanjen består framför allt av att det sprids vilseledande och felaktiga narrativ om rättsprocessen.

– Kritik är alltid legitimt.  Men man kallar det för en politisk rättegång och för illegitim, att den bryter mot internationell rätt. De skriver också att Sverige har utfört tortyr på Noury och att rättsprocessen är en sammansvärjning mellan svenska staten och terrororganisationer. I vissa fall påstår man att Sverige är islamofobiskt, säger Tofvesson.

Kampanjen har hittills primärt skett på utländska konton och är riktad mot en global publik och då på språk som farsi, arabiska och engelska. Det ingår inte i myndighetens uppdrag att kartlägga spridningen inom Sverige, säger Tofvesson.

– Det är svårt att säga vem de har siktat på. Räckvidden har inte varit direkt in i Sverige. Men i och med att vi ser det och känner igen det är det viktigt att varna för att det här sker, säger han och fortsätter:

 – Jag vill understryka att den iranska diasporan i Sverige är i mångt och mycket regimkritisk. Det här är den iranska regimens verk, säger han.