Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/myra-granberg-gor-pop-med-andan-i-halsen/

MUSIK | RECENSION

Myra Granberg gör pop med andan i halsen

Myra Granberg är en svensk artist, producent och låtskrivare, född i Skellefteå 1994.
Myra Granberg är en svensk artist, producent och låtskrivare, född i Skellefteå 1994. Foto: Amanda Nilsson

Den oregerliga energin står i centrum på Myra Granbergs debutalbum ”Andra sidan är ni klara”. Bäst är 27-åringen när hon vågar ta ned tempot, tycker Alexandra Sundqvist.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Myra Granberg gör den sortens samtida svensktoppspop, som fungerar lika bra i bilen som på gymmet, och hemmafesten. Det är tydligt utskurna beats och en smått stressad ljudbild, som liksom hastar fram, och inte förmår sig att vila i någonting. Likt en nutidsmänniska – som försovit sig.

Musiken är frank och saknar ofta finess. Men Myra Granberg har å andra sidan precis bara börjat, och det är i de rättframma, ofta vingklippta texterna som 27-åringens stjärna lyser starkast.

När hon nu följer upp fjolårets ep ”Bara hälften kvar” med sin första fullängdare står den oregerliga energin i centrum. För är det någonting den Grammisnominerade artisten och producenten är expert på så är det att göra poplåtar med andan i halsen. Själva titeln ”Andra sidan är ni klara” är i sig en uppmaning, och låtarna sätter av direkt. Som vore skivan en musikalisk kapplöpning genom ångest, hjärtekross och viljan att lappa och laga sig själv.

Hennes debutalbum rör sig mellan dansgolvet och en grovt uthuggen, men uppdaterad, svensk visa, som stundtals tillåts spöka i den maxade produktionen. Ofta önskar jag att hon skulle våga ta ned tempot lite, för när hon gör det skiner hon på riktigt.

Bästa spår: ”Liten & lost”, ”Hitta nån annan”

Läs mer om musik och fler texter av Alexandra Sundqvist

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt