Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nar-din-van-rostar-pa-trump-empatiskt-och-komplext-om-dagens-usa/

Bokrecensioner

När din vän röstar på Trump – empatiskt och komplext om dagens USA

Bild 1 av 2 Sanna Torén Björling har varit DN:s korrespondent i USA.
Foto: Lina Forsell
Bild 2 av 2

Vad händer när en vän röstar på DonaId Trump?  Om det handlar Sanna Torén Björlings bok ”Allt vi har gemensamt”. Hon väver samtidigt smidigt in nya tankar om hur polariseringen i USA kan förstås. Ida Ölmedal har läst den.

USA-valet 2020

”Den moraliska kärleken” kallas vänskapen av den italienske sociologen Francesco Alberoni.

Vi drabbas inte av vänskap. Vi bygger den i växelverkan mellan känslor och medvetna val. Det finns en spänning där: Å ena sidan kan kärlek eller lojalitet inte vara beräknande. Å andra sidan ingår en värdering av den andres karaktär. Vänner delar oftast några grundvärderingar, även om de inte har satt fingret på dem. Man kan vara passionerat kär i en egocentrisk skitstövel, men det är nästan omöjligt att förbli vän med en.

Så vad händer när en vän röstar på Donald Trump?

Om det handlar Sanna Torén Björlings reportagebok ”Allt vi har gemensamt”. Den ramas in av berättelsen om två vänner med vitt skilda åsikter. Hon själv: Svensk journalist boende i liberalt präglade Washington DC. Under en del av tiden då boken utspelar sig är hon korrespondent för Dagens Nyheter. Vännen heter Sherry, bor ute på landet i Montana, bär vapen till vardags och litar inte på medier. De lärde känna varandra som tonåringar på utbytesstudier i Australien och har brevväxlat i perioder.

Det handlar dessutom om bröderna Timmy och Freddy. Timmy är troende och republikan. Freddy har gjort upp med kyrkan, gått i terapi, flyttat till huvudstaden, rört sig till vänster. Samhällets konfliktlinjer skär rakt genom deras familj. Det smärtar.

Genom dessa relationer berättar Sanna Torén Björling om polariseringen i USA.

Samtalen varvas med berättelserna om deras parallella liv och med en pedagogisk grundkurs i det amerikanska tillståndets historia: ojämlikheten, det orättvisa valsystemet, politiseringen av domstolsväsendet, det minskade engagemanget i civilsamhälle och kyrkor, partiernas historia, slaveriet, inbördeskriget.

Sanna Torén Björling väver smidigt in många av de teoretiker som brukar användas för att förstå valet av Trump. När hon skriver om Freddys och Timmys bråk tar hon exempelvis upp religionsforskaren Robert P Jones syn på de evangelikala vita republikanerna som ”nostalgia voters” som sammanlänkar ”familjevärderingar” med vit makt. Men också socialpsykologen Jonathan Haidts tankar om att konservativa intuitivt använder värderingskategorier som progressiva inte bryr sig om, som auktoritet, lojalitet och helighet.

Det finns en begränsning i perspektivet. Eftersom upplägget ställer privilegierade storstadsliberaler mot vita Trumpväljare på landet blir smärtpunkten åsiktsskillnader, inte exempelvis strukturella rasorättvisor.

Men snävheten har en styrka: Porträtten hinner bli djupa och komplexa. Sherry, Timmy, Freddy och de andra används inte som pappdockor i polariseringsdramat.

Iakttagelserna av hur samhällsklyftorna känns och fungerar i praktiken är gripande. Som när Sherry strösslar konspirationsteorier omkring sig och sedan milt förklarar att det inte gör något om man är oense, man kan ju tycka olika. Plötsligt framstår det som obstinat och otrevligt att hålla på fakta.

Eller när vännerna äter middag i Washington DC och Sherry noterar att människor här i stan inte alls är lika ”paranoida” som i Montana. De litar på andra människor. Men mot slutet av kvällen, efter att hon pressats om sin syn på vapen, har hon hårdnat i sin position: Nu tycker hon att det är de andra som är naiva. Försoning kräver generositet från båda håll.

Det är en bok med mycket empati och ljus.

Vänskapen slätar inte över skillnader. Den ger oss tålamod att förstå dem.

Läs fler av DN:s bokrecensioner

Ämnen i artikeln

USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt