Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/natur-kultur-sveriges-forsta-klimatneutrala-bokforlag/

Kultur

Natur & Kultur Sveriges första klimatneutrala bokförlag

Foto: Henrik Montgomery/TT

Natur & Kultur är Sveriges första bokförlag att bli klimatneutralt. Det gäller sedan den 1 september, enligt vd:n Per Almgren. Nu vill han att förlaget ska fortsätta minska utsläppen.

– När vi ger ut böcker till skolelever om naturen och klimatet är det klart att det väcks ett engagemang att göra något. Skolungdomarnas insikt om att det behöver göras här och nu har berört oss särskilt, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Sedan den 1 september är förlaget landets första att bli klimatneutralt, enligt vd:n Per Almgren.

Sedan 2015 har förlaget mätt sina klimatavtryck och har under den tiden minskat sina koldioxidutsläpp från 3.500 till 2.500 ton per år.

– Majoriteten av utsläppen orsakas av pappersmassaproduktion, boktryckeri och distribution av böcker, säger Per Almgren till DN.

Att som företag vara klimatneutralt innebär att betala för åtgärder som motsvarar den mängd växthusgasutsläpp som företaget orsakar.

– Vi ingår i ett program som heter Tropical mix, som klimatkompenserar motsvarande de koldioxidutsläpp vi orsakar. Dessutom arbetar Tropical mix för att motverka erosion av skogen.

Per Almgren är vd för bokförlaget Natur & kultur.
Per Almgren är vd för bokförlaget Natur & kultur. Foto: Kristain Pohl/ Pressbild

För att få stämpeln som klimatneutralt företag finns krav på att fortsätta minska sina utsläpp och att ha en tydlig reduceringsplan. Per Almgren berättar att målet inför nästa år är att minska den nuvarande utsläppsnivån med sex procent.

– Reduceringsplanen handlar främst om att ställa krav på våra tryckerier i Baltikum, samt andra leverantörer. Vi ställer krav på att de bland annat ska övergå till grön el och effektivisera sina transporter.

Hur ser du på framtidens bokutgivning? Kommer ni minska antalet fysiska böcker som en del i klimatarbetet?

– Det får i första hand marknadsefterfrågan avgöra, vi förhåller oss till den. Primärt ser jag som vårt ansvar att informera om vilka klimatförutsättningarna är för fysisk respektive digital bok, så får kunderna väga in det i sina beslut.

Tror du inte det ligger på förlagsbranschen att minska produktionen trots efterfrågan? Eller lockar det ekonomiska för mycket?

– Som sagt, jag tror kanske inte det faller på oss att avgöra om fysiska böcker ska finnas, utan på konsumenterna. Men finns inga tydliga ekonomiska värden för oss i att hålla kvar de fysiska böckerna, digitala böcker är mer lönsamt för ett flertal förlag.

Vad säger du till dina branschkollegor?

– Om vi kan vara en inspirationskälla är det positivt. Vid förhandlingar med tryckeriet och leverantörer är det klart att det skulle vara enklare om en hel förlagsbransch stod bakom klimatkraven. Så kan vi ta ett steg får de andra följa efter, säger Per Almgren.

Kulturnytt rapporterar att branschorganisationen Svenska Förläggareföreningen är i färd med att ta fram rekommendationer för hur förlag kan hantera miljöfrågor och bli mer miljövänliga.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Bokbranschen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt