Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nent-stoppar-helt-paradise-hotel/

KULTUR

Nent stoppar pågående ”Paradise hotel”-säsongen helt

”Paradise hotel”
”Paradise hotel” Foto: Nent Group

Vårens säsong av realityserien ”Paradise hotel” stoppades tillfälligt efter att två deltagare vittnat om att de utsatts för misstänkta övergrepp. Nu uppger Nent att säsongen stoppas helt.

– Mot bakgrund av de incidenter som har inträffat så är detta det enda rätta att göra, säger kommunikationschefen Roberta Alenius till DN.

I april vittnade två kvinnliga deltagare i vårens säsong av ”Paradise hotel” om att de blivit utsatta för misstänkta övergrepp av en manlig deltagare i programmet. Åklagare har öppnat en förundersökning om de misstänka sexualbrotten och nu uppger Nent att säsongen stoppas helt. Däremot kan programmet komma att återkomma i framtiden.

– Det är ett väldigt uppskattat format som många av våra tittare tycker om. Vi tittar på en rad olika saker för att förbättra och modernisera programmet, för det ska ju inte hända incidenter som deltagare upplever som rena oegentligheter som vi polisanmäler. Så ska det inte gå till, säger Roberta Alenius.

Bland annat handlar det om att se över kontakten med deltagarna innan, under och efter inspelningen. Dessutom undersöker Nent möjligheten att tillsätta en grupp med tidigare deltagare som kan finnas som stöd och hjälp både till nya deltagare och till produktionen.

– Deltagarna måste känna sig nöjda och trygga med sin medverkan. Vi tittar brett, tillsammans med produktionsbolaget, på vad som kan göras för att det här inte ska hända igen. Det ska inte hända någonstans i samhället.

En av kvinnorna i vårens säsong av ”Paradise hotel” vittnade i Expressen om att en manlig deltagare fört upp sina fingrar i hennes underliv mot hennes vilja. Samme man drog i en annan kvinnas bh så att bröstet blottades, mot hennes protester. Roberta Alenuis säger att Nent känt till situationen när mannen drog i kvinnans bh-band.

– Den sände vi, efter mycket överväganden och efter att ha pratat med deltagaren.

Däremot fick Nent kännedom om den andra händelsen först när kvinnan vittnade om det i medier.

– Så fort vi fick reda på det polisanmälde vi och plockade ner hela säsongen. Mot bakgrund av vad som framkom då och de båda incidenterna tillsammans gjorde att vi valde att ta ner säsongen.

Varför fick Nent information om det först flera månader senare?

– Det är det vi ser över nu. Hur kunde detta hända? Det är ju helt tydligt att något har gått fel, säger Roberta Alenius.

I veckan rapporterade P3 Nyheter att flera deltagare från tidigare säsonger vittnar om olika typer av misstänka sexuella ofredanden förekommit i ”Paradise hotel”. Produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall skriver i ett mejl till P3 Nyheter att det inte får förekomma sexuella ofredanden i programmet samt att det finns tydliga policyrutiner för hur man ska bete sig mot varandra i produktionen.

– Det är helt oacceptabelt. Har man varit med om eller sett några oegentligheter så uppmanar vi alla att polisanmäla, säger Roberta Alenius.

Hur kan det pågått i flera säsonger?

– Det är inte okej, det är oacceptabelt. Det är därför vi tittar på vad vi behöver förändra och förbättra för att kunna känna oss trygga i att sända ”Paradise hotel”.

DN har sökt produktionsbolaget Mastiff med frågor om den inträffade situationen. I ett mejl till DN skriver vd:n Matilda Snöwall:

”Nent har valt att inte fortsätta sända pågående säsong av ‘Paradise Hotel’. Samtidigt pågår en förundersökning som vi på alla sätt bistår med underlag och material.”

Läs mer:

Discovery ställer in kommande säsong av ”Ex on the beach”

Åklagare inleder förundersökning efter misstänkta övergrepp i ”Paradise hotel”

Ämnen i artikeln

Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt