Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/netflix-ber-om-ursakt-for-tweet-om-blodiga-sondagen/

Kultur

Netflix ber om ursäkt för tweet om ”blodiga söndagen”

Rödklädda Kiernan Shipka spelar huvudrollen i ”Chilling adventures of Sabrina”.
Rödklädda Kiernan Shipka spelar huvudrollen i ”Chilling adventures of Sabrina”. Foto: Diyah Pera/Netflix

Strömningstjänsten pudlar och raderar ett inlägg på Twitter som refererar till den blodiga söndagen på Nordirland 1972, rapporterar Deadline.

Inlägget gjordes för att marknadsföra Netflixserien ”Chilling adventures of Sabrina” och bestod av flera foton föreställande seriens rollinnehavare nedstänkta med blod. Bildtexten löd: ”Sunday bloody Sunday.”

Frasen är en benämning på händelsen i nordirländska Londonderry, där 14 obeväpnade demonstranter sköts ihjäl av brittiska soldater. Incidenten betraktas som del av upptrappningen av den blodiga konflikten på Nordirland som krävde omkring 3.600 liv.

Referensen fick kritik av fans till serien som menade att inlägget var okänsligt och kränkande. ”Läs er bildtext och kopiera sedan in den i Google. Be sedan om ursäkt till era irländska fans och alla som drabbats grymheterna”, skrev en frustrerad användare.

Andra påpekade att frasen också påminner om en scen i den brittiska komediserien ”I’m Alan Partridge”, där en rollfigur använder ”Sunday bloody Sunday” utan att inse dess konnotationer till dödsskjutningarna.

Netflix svarade några timmar senare med en ursäkt:

– Inlägget var oacceptabelt och är nu borttaget. Vi är mycket ledsna för den skada och sorg som det har orsakat, sa en representant för strömningstjänsten till Deadline.

”Chilling adventures of Sabrina” är en nyversion av 90-talsserien ”Sabrina tonårshäxan”. Den fjärde och sista säsongen släpptes i slutet av 2020.

Läs mer:

Brittisk soldat åtalas för skott under ”Blodiga söndagen”

Satanister arga på Netflix-serien ”Sabrina”

Ämnen i artikeln

Netflix
Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt