Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/new-yorks-biografer-far-oppna-igen/

Film

New Yorks biografer får öppna igen

Från 5 mars kommer biograferna kunna öppna igen.
Från 5 mars kommer biograferna kunna öppna igen. Foto: Richard B Levine/TT

Nästan ett år efter att de stängde kan New Yorks biografer öppna sina portar igen. Det för Hollywood så välkomna beskedet lämnade delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo på måndagen.

TT Text

Från den 5 mars kan hugade New York-bor gå på bio, men salongerna får bara fyllas till en fjärdedels kapacitet eller maximalt 50 personer, och de måste bära munskydd.

Sedan tidigare har några få orter i delstaten kunnat öppna sina filmpalats, men inne i mångmiljonstaden har biograferna varit igenbommade.

New York är USA:s näst största biomarknad, med 7,4 procent, och i den största – Los Angeles – är biograferna alltjämt stängda. Inför öppnandet i New York har enligt The Hollywood Reporter omkring 38 procent av landets salonger kunnat öppna, med olika restriktioner.

Filmindustrin tackar för det efterlängtade beskedet, kedjan AMC meddelade direkt efter Cuomos presskonferens att de tänker öppna samtliga sina 13 biografer i storstaden.

Cuomos besked kommer dagar efter att större arenor som Madison Square Garden har fått tillstånd att öppna för publik. Däremot håller Broadway fortsatt stängt. Även om teatrarna skulle få öppna med reducerad kapacitet skulle de flesta antagligen avstå, då de inte anses kunna drivas utan mer eller mindre fulla hus.

Läs mer: Så har pandemin krossat filmens heliga biofönster

Ämnen i artikeln

Film
USA
New York
Bio

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt