Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nina-burton-har-skrivit-en-blivande-klassiker-om-svarmens-demokratiska-intelligens/

Bokrecensioner

Nina Burton har skrivit en blivande klassiker om svärmens demokratiska intelligens

Nina Burton serverar lärdom på silverbricka.
Nina Burton serverar lärdom på silverbricka. Foto: Sara MacKey/Albert Bonniers förlag

I ”Livets tunna väggar” lockar Nina Burton med läsaren in på rafflande myrstigar, in i välorganiserade bisvärmar och smarta fågelflockar. Maria Schottenius läser en elegant essä om det samhälle som dväljs vid sommarstugan.

Med tanke på alla de respektingivande priser som tilldelats Nina Burton är det inte bara jag som är tacksam över att detta författarskap finns.

Med sina essäböcker tvinnar hon samman litterär elegans med encyklopediska kunskaper i en mängd ämnen. Vi som läser henne slipper göra gräv- och grovjobbet och får det hela som en gåva, serverad på en silverbricka. Smakfullt och med stil. Det är bara att njuta.

Jag undrar om inte hennes senaste essäsamling ”Livets tunna väggar” kan bli en minor classic. Till formen liknar boken Kerstin Ekmans ”Gubbas hage” från 2018. Ekman utgår från arbetet med ängen utanför huset och låter olika impulser från den leda henne vidare genom egen och andras läsning i litteraturen och kulturhistorien.

Knutpunkt för Nina Burtons text är en gammal sommarstuga, som hon och hennes syster köper tillsammans. En kommentar från en hantverkare avslöjar i vilket skick huset är, men det örat vill berättaren inte lyssna på. Problemen kommer att visa sig efter hand och bli en av de saker som driver berättelsen framåt.

Ändå sveper Nina Burton i väg mig åt oväntade håll

Jag borde inte vara målgrupp för denna eftertänksamma djur- och insektsorienterade bok. Min inställning till gamla murkna hus är ganska osentimental, och när jag pliktskyldigt vandrat runt på zoo med olika barn och barnbarn tar jag ofta rollen som trunkbärare, så andra kan närstudera djuren. Passiv inställning, med andra ord. Ändå sveper Nina Burton i väg mig åt oväntade håll och jag lockas in på rafflande myrstigar, in i välorganiserade bisvärmar, upp i smarta fågelflockar.

”Livets tunna väggar” av Nina Burton.
”Livets tunna väggar” av Nina Burton.

När berättaren flyttar in i sommarhuset visar det sig att hon inte bor där ensam. Det börjar med en ekorre som hystat ut takets isolering och i lugn och ro inrett en stor ekorrvåning under takbjälkarna. Innan den nya husägaren sjasar i väg den rödsvansade får vi veta åtskilligt om ekorren som just jagats genom historien, som offrats vid germanska vårfester och midvinterblot och givit fattiga människor lite mat och inkomster från pälsen.

Men ekorren och fladdermusen var bara det synliga värdpar som hälsade välkommen i stugan. Ni kan själva tänka er vilka andra mindre synliga som fanns där och som inrett sina lyor vid dörrposter, taklister, golvlister, fönstersmygar och bakom tapeter. Det gamla sommarhuset är fullbokat av gäster, som Nina Burton ägnar sin essä åt att följa och beskriva.

Ett tips för de företag som planerar höstens kick-off: läs om arbetsfördelningen inom bisamhället. Där vet alla precis vad de ska göra. Det är glasklart kring målplanering och måluppfyllelse. Även drönarna har sin uppgift.

Jag suger i mig alla häpnadsväckande termer och turneringar

Till skillnad från humlorna, som var och en drejar sin vaxkruka, jobbar bina i kollektiv, obegripligt effektiva, och gör hela vaxväggar tillsammans. Jag fastnar länge vid beskrivningen av spanarbiet, som skickas ut för att söka ny bohåla. Biet undersöker omgivning, vattentillgång, ingångshålet och själva stället. I fyrtio minuter kan det metodiskt gå igenom väggarna och mäta den exakta relationen mellan vinklarna. När den flygande ingenjören kommer tillbaka ska spanarbiets förslag jämföras med förslag från andra sparbin, som också har varit ute och projekterat. Man väljer mellan dem, och låter sig påverkas och värvas. ”Slutligen tar de som fått störst anslutning med hela svärmen till det rekommenderade stället.”

En sorts demokrati, innan grekerna hittade ett ord för det, enligt Nina Burton. Själv talar hon om ”svärmintelligens”. Jag suger i mig alla häpnadsväckande termer och turneringar och blir nästan hög på det nya nektar av kunskap och intelligens som författaren tillhandahåller.

Även om ni har läst tio böcker om bin och är välinformerade, kanske ni inte har läst lika många om myror? Om hur eldmyror kan tränga ihop sig och bli till en kompakt massa som skapar vattentäta flottar? Eller tropiska soldatmyror som kan länka sina kroppar till jättelika tält som skyddar drottning och reglerar värme och fukt?

Dramatiken i stugan får bestämma berättelsens riktning

Varje utflykt till en ny insekt eller djurart börjar med en liten malör i stugan eller på tomten. Ett gäng dränkta myror i ett öppnat juicepaket, till exempel. Eller ett menyval mellan en burk sill och en med sardiner, som inleder en fiskefärd över världshaven och genom århundraden. När klipska soldater under Napoleonkrigen kom på att förvara sardinerna i små tennburkar med öppningsnycklar blev dessa småfiskar mäkta populära och hamnade bland skeppsbesättningar på världsomseglingar, ”så i sina burkar fick sardinerna färdas längre än några andra fiskar”.

Dramatiken i stugan får bestämma berättelsens riktning på ett sätt som känns både trovärdigt och överraskande. En lärd liten bok som är lätt och luftig och supercharmig.

Läs fler bokrecensioner och fler texter av Maria Schottenius.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt