Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nisse-den-perfekta-kuppen-som-ledde-till-ett-svenssonliv/

KULTUR | KÅSERI

Nisse: Den perfekta kuppen som ledde till ett Svenssonliv

Både frestande och bärbart...
Både frestande och bärbart... Foto: Alamy

Kåseri. För den som har fantiserat om den stora stöten hela livet kan det ändå bli en besvikelse att läsa om någon som faktiskt lyckades.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

Historier om avancerade kupper, ”den stora stöten”, är så många att de bildar en egen undergenre inom kriminalfiktionen. Bäst är de på film, men böcker går fint och allra först stötte jag nog på konceptet i tecknade serier.

Inte sällan är det dessutom ”den sista stöten”, den som ska säkra förövarna för resten av livet och tillåta dem att lämna brottets bana. Och tidigt kände jag att det var något fel på mig, eftersom jag kände med bovarna och blev ledsen när det gick snett, lagen segrade och alla blev tagna av polisen.

De som överlevde, vill säga.

Långt senare insåg jag att så reagerade de flesta, och att historierna är medvetet skapade så. Den huvudperson man följer tenderar man att heja på, hur eländigt den än beter sig. Vilket numera utnyttjas skamlöst i filmer och tv-serier om seriemördare, yrkesmördare, gangsterfamiljer och vackra vampyrer, där brott kan löna sig hur mycket som helst.

Även om grundregeln i ”den stora kuppen”-filmer fortfarande brukar vara att allt går åt pipan.

En som verkligen gillade idén hette Theodore Conrad och jobbade på bank i Cleveland, Ohio. Nitton år gammal blev han en smula besatt av filmen ”Äventyraren Thomas Crown”, där Steve McQueen spelar en rik gentlemannaförbrytare som genomför spektakulära bankrån bara för att han kan.

I juli året efter efter lämnade Conrad jobbet en fredag med en påse pengar. Sisådär 215 000 dollar (drygt 13 miljoner kronor i dagens penningvärde). Det råkade vara dagen efter hans tjugoårsdag och han fick mer än två dagars försprång. Först på måndagen, när han inte dök upp på jobbet efter helgen, upptäcktes det vad han hade gjort.

Det här hände 1969 och trots en omfattande utredning förblev han försvunnen, fallet olöst. Till nu, när det visar sig att han bott under annat namn i en förort till Boston under (nästan) hela tiden. Spelat golf, varit bilförsäljare, gift sig och fått barn.

Samt avslöjat sin hemlighet på dödsbädden.

Jag kan dock inte undgå att känna en lätt besvikelse. Han höll sig alltså undan genom att leva ett vanligt liv i en vanlig förort med en vanlig familj och ett vanligt jobb. Nästan som om han aldrig hade stulit någon förmögenhet.

Han verkar till och med ha varit inblandad i en konkurs för några år sen. Dock utan att råna fler banker.

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om allt vad man kan göra rent med, inklusive blod (gärna från lamm).

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt