Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/norrkopings-ufo-mysterier-tas-till-museet/

KULTUR

Norrköpings ufo-mysterier tas till museet

Jacob Mattisson, utställningens formgivare, och Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.
Foto: Arbetets museum

I Norrköping finns världens största ufo-arkiv, Archives for the unexplained. Något som gjort staden till ett nav för ufo-intresserade. På Arbetets museum öppnar utställningen, ”Ufo Norrköping”, där det mystiska står i centrum.

– Vi hoppas att Norrköpingsborna kan känna sig lite stolta över det här, säger utställningschefen Johanna Haverlind.

På senare tid har ett allt större intresse väckts för det som sker högt ovanför våra huvuden. Inte minst efter ballonghysterin i februari, och nu igen när planeterna Venus och Jupiter såg ut att vara på väg att krocka. Den 11 mars öppnar utställningen ”Ufo Norrköping” på Arbetets museum –som utforskar just detta.

– Utställningen är till för alla som någon gång undrat om vi är ensamma i universum. Det handlar om fakta och fiktion, bluffar och mystik. Och inte minst om svenskt föreningsliv och tusentals timmar ideellt arbete, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Det var 2018 som filmkollektivet Crazy Pictures blev varse att världens största ufo-arkiv Archives for the unexplained, AFU, var stationerat i Norrköping. Det blev utgångspunkten för arbetet med den Guldbaggenominerade filmen ”Ufo Sweden” som hade premiär i julas.

Nu har Arbetets museum gått ihop med det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures och AFU för att genomföra utställningen.

– När vi insåg hur mycket material som fanns i arkivet och att det också handlade om Norrköping kände vi ”det här måste vi göra något på.” Sedan blir det särskilt spännande för alla Norrköpingsbor som får ta del av allt material och få insyn i hur mycket arbete som faktiskt görs i Norrköping kring detta, säger Johanna Haverlind.

Fotografi på en installation inifrån utställningen.
Foto: Anders Ristenstrand

I utställningen blir Norrköping utgångspunkten. På museet visas ufo-observationer från området, rekvisita och bortklippta scener från filmen ”Ufo Sweden” jämte föremål och rapporter från Archives for the unexplained, AFU.

Men trots mystiken som omger ufo-fenomenet präglas utställningen av en källkritisk hållning.

– Källkritik är något vi arbetar mycket med här på Arbetets museum. Det var spännande att se hur källkritiska AFU också var i förhållande till materialet. Det har vi tagit med i utställningen.

På plats kommer experter att finnas som kan besvara besökarnas frågor. Clas Svahn, DN-journalist och ordförande för AFU, hoppas att publiken får förståelse för arbetet som ufo-arkivet gör.

– Jag hoppas folk upptäcker att det finns seriösa sätt att undersöka ufo-rapporter. Vi vill inte bara spekulera. Det finns mycket fake news som cirkulerar, därför är det viktigt att det kastas ljus på de observationer som gör att det känns trovärdigt, säger han.

– Sedan hoppas jag att folk häpnar lite över hur spännande det är.

Varför har det här intresset väckts just nu?

– Väldigt många inser att ufon inte bara har med utomjordingar att göra. Utan det handlar mer om okända fenomen som vi inte förstår. På senare tid har det skapats en legitimitet kring detta, bland annat när medier skriver om det och – inte minst – att ett museum vågar göra en utställning om fenomenet, förklarar Clas Svahn.

Läs mer:

Nya ufo-rapporten: Allt fler ufo-observationer görs av amerikanska piloter