Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/norska-paradise-hotel-infor-krav-pa-samtycke/

KULTUR

Norska ”Paradise hotel” inför krav på samtycke

Huset där ”Paradise hotel” spelas in.
Huset där ”Paradise hotel” spelas in. Foto: Nent Group

Den norska versionen av realityserien ”Paradise hotel” har infört krav på samtycke, rapporterar Verdens Gang.

– Vi informerades från dag ett att ska vi ha sex så måste båda parter samtycka genom att visa tummen upp till en kamera, säger Stian Trulsen, en av deltagarna, till tidningen.

Produktionen ska också under inspelningen ringt in till deltagare i huset och informerat om samtyckeskraven vid situationer där det behövts.

– Det är viktigt att de håller koll, det är väl något de är tvungna till efter det som hände i Sverige, säger Stian Trulsen till Verdens Gang.

I våras stoppades den pågående svenska säsongen av ”Paradise hotel” efter att det framkommit att flera fall av misstänkta övergrepp ägt rum under inspelningarna. Ytterligare en inspelad säsong av programmet har skrotats och tv-bolaget Nent uppger att programmet återkommer först 2022, då med ett ”mer modernt och uppdaterat format med fokus på jämlikhet och mångfald”.

Christian Meinseth, programchef på Nent i Norge, säger till Verdens Gang att de infört kraven inför denna säsong men att det inte är till följd av situationen vid de svenska inspelningarna.

– Men vi har självklart arbetat med säsongen och sett till att våra processer kring formatet för att försäkra oss om att ”Paradise hotel” är både attraktivt att se på och trevligt att vara deltagare i, säger han.

Läs mer: Inspelad ”Paradise hotel”-säsong skrotas

Ämnen i artikeln

Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt