Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nu-presenteras-arets-sommarvardar-i-p1/

KULTUR

Från Benjamin Ingrosso till Zara Larsson – här är alla Sommarpratare 2021

03:00. Från Benjamin Ingrosso till Zara Larsson – här är alla Sommarpratare 2021

Årets Sommar i P1 börjar och slutar med en artist. Benjamin Ingrosso är först ut av årets Sommarvärdar 26 juni. Sist pratar Zara Larsson den 22 augusti. Här är alla namn och datum för sommaren 2021.

På torsdagen presenterades årets värdar i Sommar i P1. Artisten och låtskrivaren Benjamin Ingrosso har premiärprogrammet, som traditionsenligt sänds på midsommardagen. Med på listan över Sommarvärdarna finns flera andra artister, som Janne Schaffer, Merit Hemmingson, Melodifestivalvinnaren Tousin ”Tusse” Chiza och Zara Larsson som är sist ut i år. Hon har sommarpratat en gång förut, 2015. Då var hon Sommar i P1:s yngsta värd dittills, bara 17 år gammal och kände inte till programmet när hon fick frågan om att delta.

– Efter jag var med har jag definitivt lyssnat på majoriteten av programmen, säger hon under Sveriges Radios presskonferens, som i år precis som förra året var digital till följd av pandemin.

Pandemin har också letat sig in bland årets Sommarvärdar. 4 juli är det dags för läkaren och forskningschefen på Pfizer, Mikael Dolsten. I början av augusti pratar Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatri. Han kommer bland annat lyfta hur äldre drabbats av pandemin.

– Jag ska prata om vår okunskap om åldrande, säger han.

Flera journalister tar också plats i år, som DN:s Anna-Lena Laurén som ska berätta om det finska begreppet ”sisu”. Dessutom dubbla ”På spåret”-vinnaren Parisa Amiri och poddaren Amie Bramme Sey som i år lett både Grammis- och Guldbaggegalan. Sportjournalisten Jacob Hårds program ska kretsa kring livets oförglömliga ögonblick.

– Och vad det är som gör dem så speciella.

På skådespelarfronten kommer vi att få höra Gizem Erdogan, hyllad bland annat för sin roll i tv-serien ”Tunna blå linjen”, Inger Nilsson som ständigt kommer att förknippas med rollen som Pippi Långstrump och Jonas Karlsson som Sommarpratat en gång förut – för 16 år sedan.

Schackspelaren Pia Cramling kommer berätta om varför hon fastnade för just schack, skidskoåkaren Nils van der Poels program ska handla om hur man kan se sina brister och göra något åt dem och simmaren Lina Watz program sänds innan hon representerat Sverige i Paralympics i Tokyo.

– Det är kul att få tävla igen, jag ser väldigt mycket fram emot att åka till Tokyo, säger hon.

Läs mer:

Kajsa Haidl: Årets val av Sommarpratare är spretigt och härligt oförutsägbart

Fem Sommarpratare om sina program: ”Väldigt viktigt att det inte blir något skryt”

Quiz: Känner du igen de klassiska citaten från Sommar i P1?

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt