Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nu-svarar-svt-pa-ljudkritiken-mot-handelser-vid-vatten/

KULTUR

Nu svarar SVT på ljudkritiken mot ”Händelser vid vatten”

Birger Torbjörnsson och Annie Raft (Sven Boräng och Asta August) i Händelser vid vatten .
Foto: SVT

Den nya hyllade tv-serien ”Händelser vid vatten” har fått kritik för att dialogerna har dåligt ljud. Nu svarar SVT på kritiken.

”Det har varit väntat”, skriver SVT Dramas programchef i ett mejl.

”Händelser vid vatten”, en dramaserie baserad på Kerstin Ekmans roman från 90-talet, har gjort succé hos både kritiker och tittare. 15 januari satt över en miljon tittare bänkade framför SVT för att följa premiären av dramat som utspelar sig i de jämtländska skogarna.

Men serien har inte bara rosats. Många har också riktat kritik mot att ljudet är dåligt och att det är svårt att höra seriens dialoger. En av dem är författaren, poddmakaren och dokumentärfilmaren Anton Berg, som bland annat gjort tv-serien ”Knutby”.

https://twitter.com/anton_berg/status/1616916065262370817?s=20&t=sxMNZTKkQp6YxQO73du_4w

Nu svarar SVT på kritiken. I ett mejl till DN bekräftar Anna Croneman, programchef för SVT Drama, att många tittare har hört av sig till SVT och klagat på ljudets kvalitet.

”Ja, vi har fått reaktioner från tittare på ljudet. Det har varit väntat eftersom svårigheter att höra repliker är en återkommande fråga när vi sänder svenska dramaserier. Detta trots att de följer samma regelverk som internationella serier vad gäller nivåer på dialog, atmosfär och musik. En anledning är troligen att tittaren har undertext på icke-svenska serier och med det stödet upplever hörbarheten som bättre”, skriver Croneman.

Hon skriver att de är medvetna om att tittarna har olika förutsättningar för hur man ser serien och att det kan försvåra upplevelsen, till exempel att vissa ser serien på surfplattor på bussen medan andra har hemmabiosystem i vardagsrummet.

”Det är en bredd som är svår för oss att möta men som vi hela tiden har i åtanke. Den som har svårt att höra replikerna vill vi tipsa om två funktioner på SVT Play: valbar svensk undertext, samt ”Tydligare tal” som sänker bakgrundsljudet och höjer dialogen.”