Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ny-chef-for-sprakradet-dags-for-en-dom-reform/

KULTUR

Ny chef för Språkrådet: ”Dags för en dom-reform”

Lena Lind Palicki
Foto: Kajsa Göransson

Språkforskaren Lena Lind Palicki blir ny chef för Språkrådet från och med i sommar. Hon har bland annat gjort sig känd som stark förespråkare för pronomenet ”dom”.
– Det är en stark symbolfråga, säger hon. Men det blir inte hennes viktigaste fråga.

I slutet av februari kunde Språktidningen berätta att Lena Lind Palicki blir ny chef för Språkrådet från och med den 1 augusti i år.

– Det känns spännande och roligt. Jag har jobbat på Språkrådet tidigare som språkvårdare så det är ett kärt återseende, säger hon till DN.

Språkrådet är den myndighetsavdelning som ansvarar för språkvården i Sverige. Lind Palicki beskriver det som en statlig språkvård där man ska basera sitt arbete på vetenskaplig grund och se till att språklagen efterlevs.

– Språk är ett fundament i vårt samhälle. Språkrådets viktigaste uppgift är att stå på en vetenskaplig grund och se till att språkfrågor inte bara blir populism, utan att de diskuteras utifrån forskning och hur de faktiskt fungerar i samhället, säger Lind Palicki.

I dag arbetar hon som universitetslektor i svenska på Stockholms universitet. Utöver det skriver hon också språkspalter för Svenska Dagbladet. Där deklarerade hon förra våren att ”dom” borde användas i skriftspråk i stället för ”de” och ”dem”.

– Jag tycker att det är dags för en reform och en viktig fråga för att diskutera hur språk går till. Det är en stark symbolfråga, säger hon.

– Däremot är det inte min viktigaste fråga. Det är inte heller språkrådets uppgift att driva på för en reform.

I stället ser hon helt andra frågor som viktigare.

– De stora utmaningarna vi har är samhällets flerspråkighet och hur svenska förhåller sig till andra språk. När ska vi använda svenska eller engelska och hur tar vi vara på individens och samhällets flerspråkighet? Andra viktiga frågor blir också hur tekniken påverkar vårt språk och vårt sätt att kommunicera. Skapar vi klyftor i språksamhället med det totala fokuset på digitalisering?

Läs mer om språket i förändring och frågor om språket här.