Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 07:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ny-festival-for-film-fran-stockholms-fororter-vi-vill-hylla-berattelser-som-vanligtvis-gloms-bort/

FILM

Ny festival för film från Stockholms förorter: ”Vi vill hylla berättelser som vanligtvis glöms bort”

Bild 1 av 2
Foto: Folkets Hus
Bild 2 av 2
Foto: Privat

I helgen hålls för första gången filmfestivalen .MOV i Husby, en filmfestival för filmskapare från Stockholms förorter. Under kvällen kommer även en vinnare att utses, säger Daniel Perez Peric, processledare på Folkets Husby.

Vad är .MOV-festivalen?

– Det är en kväll i Husby fylld av film och gemenskap. Filmvisningar hålls i Kulturhuset Husby och efterföljande prisutdelning sker i Folkets Husby, där vi delar ut Getpriset till bästa kortfilm från Stockholms förorter.

Vilka filmer kommer ni att visa?

– Med totalt nio nominerade kortfilmer visar vi upp en bredd av filmer och berättelser från Stockholms förorter. Filmer skapade av vilka vi anser vara framtiden inom svensk film. Vinnaren utses av en jury bestående av Evin Ahmad, Tarik Saleh och Mattias Montero, säger Daniel Perez Peric.

De nominerade filmerna till Getpriset är bland annat ”Derakht” med regi av Sara Rad, ”Hiphop & management” av Akar Karami, ”They joy” av Robin Sharmin, ”Kultur” av Kadir Adan, ”Snöblind eller solblind” av Yohannes Frezgi.

Varför är festivalen viktig?

– I en tid där förorten porträtteras av narrativ skapade av andra än de som bor här är plattformen .MOV en tydlig motkraft. Vi vill skapa plats och hylla de berättelser som vanligtvis glöms bort eller osynliggörs. Det finns en otrolig styrka i att bekräftas av både sitt område och profiler inom svensk film som delar drivet att få till en förändring inom branschen, det vill vi förstärka.