Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ny-version-av-omtalade-chatgpt-slappt/

KULTUR

Ny version av omtalade ChatGPT släppt

OpenAI uppger att den nya versionen är mer träffsäker än tidigare.
Foto: Jakub Porzycki/TT

OpenAI har släppt en ny uppdatering av det omtalade AI-verktyget ChatGPT. Företaget beskriver den nya modellen, som också kan ta emot bilder, som mer träffsäker än tidigare versioner.

Under tisdagen släppte OpenAI den nya språkmodellen till chattverktyget. Bolaget menar att den nya versionen, GPT-4, är mer kreativ än tidigare.

I och med uppdateringen kan användare nu också ställa frågor om bilder i verktyget. Till exempel kan användare få ett receptförslag utifrån ett foto på ingredienser. Den nya versionen kan också bearbeta över 25 000 ord.

”Vi har spenderat sex månader på att göra GPT-4 tryggare och mer träffsäker”, skriver OpenAI.

Enligt bolagets beräkningar svarar GPT-4 också mindre sällan på frågor efter otillåtet innehåll än den tidigare varianten. Dessutom ska den vara 40 procent bättre på att ge korrekta svar. Samtidigt uppger bolaget att den nya versionen, precis som de tidigare, kan ”hallucinera” fakta och göra resonemangsfel.

”Stor försiktighet bör vidtas när man använder språkmodellers data”, skriver OpenAI.

När ChatGPT lanserades för allmänheten i slutet av förra året väckte det stor uppmärksamhet. I januari, bara två månader efter lanseringen, nådde ChatGPT 100 miljoner aktiva användare per månad. Det gör verktyget till den snabbast växande konsumentapplikationen i världen, rapporterar Reuters.

Samtidigt har skolor och lärare varnat för att chattrobotens formuleringsförmåga kan leda till ökat fusk bland elever. Nyligen rapporterades att en student vid Uppsala universitet varnats för att ha fuskat just med hjälp av verktyget.

Läs mer:

Första fuskaren fast för Chat GPT – student i Uppsala använde textroboten

Så ser Sverige ut när artificiell intelligens får drömma

Linus Larsson: Chattroboten visar att vi inte kan lita på vem som är människa