Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nya-pettsonboken-later-lasaren-sjalv-fa-hjalpa-till/

Bokrecensioner

Nya Pettsonboken låter läsaren själv få hjälpa till

Är det en bok eller en leksak? Bådadera, faktiskt, för i den nya pekboken om Pettson kan läsaren hjälpa till genom att dra i flikar och snurra på hjul.

Sven Nordqvist

”Pettson och Findus bygger en bil”

Opal, från 0 år

Är detta en bok eller en leksak? Förmodligen bådadera. Sven Nordqvist har skrivit en rad tämligen ordrika böcker om gubben Pettson och hans katt, och särskilt bilderna brukar vara myllrande finurliga, med Findus som vägledare in i Pettsons lagom stora värld. Det är normalt sett böcker som berättar om konkret, praktiskt gårdsliv där man kokar gröt, snickrar och fiskar, och naturligtvis är det en brist att läsaren blir rätt passiv i Pettsons aktiva värld.

Men nu har Sven Nordqvist lyckats bygga in en massa praktiska finurligheter i själva boken, så att läsaren får vara med och berätta. På varje uppslag går det att öppna skåpluckor, dra i flikar eller rulla på hjul, allt i mycket stadig papp, så att det händer saker. Kaffet rinner ner i koppen, Pettson sågar, Findus hammare rör sig upp och ner och lådbilen åker. Även mer oväntade saker sker (åtminstone hos grannen).

Sven Nordqvist utnyttjar formen till fullo genom att låta små djur och överraskande komiska kor dyka upp här och där, det går att vippa på Findus när han balanserar i en skål och Pettson kan ta ett förskräckt skutt bakåt när Findus kommer farande med trampbilen. Men mekaniken går inte ut över berättelsen: här byggs en lådbil klar, och Findus kör runt, runt.

Möjligen är pekboksformatet lite missvisande: ”Pettson och Findus bygger en bil” är rolig för fler än den vanliga pekbokspubliken, 0-3 år. Det är en begriplig liten värld att umgås med, där den yngsta (och den äldre, fumligare) läsaren får öva sina motoriska förmågor och fundera på hur allt fungerar. Även om den är sällsynt gediget konstruerad leker man nog sönder den långt innan man har hunnit tröttna, misstänker jag, det brukar vara ödet för pop up-böcker. Men man har hemskt roligt innan man kommer så långt.

Läs mer av Lotta Olsson och mer om barnböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt