Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/nya-regler-kan-oppna-museerna-mycket-valkommet/

Kultur

Nya regler kan öppna museerna: ”Mycket välkommet”

Nordiska museet
Nordiska museet Foto: Johan Öberg

Regeringen förslår att museer och konsthallar ska ha samma regler för besökare som butiker och gym har. Dessutom föreslås mer situationsanpassade publikregler.

– Förslaget som ligger nu är mycket välkommet, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer.

Under onsdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) förslag på en ny förordning inom pandemilagen. Regeringen lade fram förslag för fem områden som nu ska på remiss, bland dem anpassningar i begränsningarna som i dag gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Dessutom så föreslås att museer och konsthallar ska omfattas av den så kallade ”begränsningsförordningen”. Det innebär att de verksamheterna skulle verka under samma regler som i dag gäller för till exempelvis butiker och gym.

– De här verksamheterna kan nu hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt med smittskyddsregler som liknar dem som i dag gäller butiker, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Nu föreslår vi att alla, båda privata och offentliga konsthallar och museer ska gälla under den här förordningen.

Förändringarna för museer och konsthallar kan träda i kraft från 11 mars.

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer, är mycket positiv till förslaget.

– Att göra smittsäkra platser går absolut först, äntligen så ser vi nu ett förslag med en mer träffsäker reglering. Det har varit väldigt paradoxalt att butiker som har mycket mindre yta än museer har kunnat ta emot besökare, säger hon.

Jeanette Gustafsdotter
Jeanette Gustafsdotter Foto: Jonas Hellsén/TU

Om förslaget blir verklighet så kommer det enligt Jeanette Gustafsdotter betyda mycket för de verksamheter som kan öppna igen.

– Men det betyder också mycket för besökarna. Vi kan se att det har varit ett hårt tryck av digitala besökare. När vissa museer höll öppet en kortare period under pandemiåret vittnade många besökare om att det var tryggt och att det var viktigt för dem att komma till en trygg plats under en så orolig tid.

Många av landets museer har försatts i ekonomisk kris av restriktionerna till följd av pandemin.

– Man har tappat mellan 50 och 96 procent av besökarna.

Vad gäller publikbegränsningarna så föreslår regeringen att de ska anpassas efter till exempel om aktiviteten äger rum inomhus med publik utan anvisade platser, sittande publik med anvisade platser eller utomhus.

– De här verksamheterna kommer att behöva vara reglerade, men begränsningarna ska vara proportionerliga, säger Amanda Lind.

Regeringen presenterade inget förslag för hur begränsningarna ska anpassas i praktiken utan lämnar till Folkhälsomyndigheten att yttra sig om till exempel antal för olika publikaktiviteter. Något datum för när de anpassade reglerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska börja gälla har regeringen inte presenterat utan hänvisar till att de kan bli aktuella först när smittskyddsläget har förbättrats.

– Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren.

Stefan Forsberg
Stefan Forsberg Foto: Maja Suslin/TT

Stefan Forsberg, chef för Konserthuset i Stockholm välkomnar förslagen.

– Vi har ju länge talar om behovet av att få mer anpassade möjligheter efter hur lokalerna ser ut och efter stående eller sittande publik. Vi välkomnar det och har efterfrågat det länge, säger han.

Han hoppas även på att regeringen tittar närmare på scenarior för framtiden, med hänsyn till smittläget men också till vaccinationsprogrammet. Konserthuset har fortsatt med sin verksamhet i digitalform under pandemin och Stefan Forsberg säger att man är beredda att slå upp dörrarna så snart det finns ett klart datum.

För att trygga verksamheterna till hösten hoppas han även att regeringen ska se över möjligheterna till vad han kallar ett verksamhetsanpassat ”garantistöd”.

– Vi uppskattar alla krispaket men vi tror att ett garantistöd skulle vara mer specificerat efter varje verksamhet. Men det viktigaste är det som sker närmast, att vi får möjlighet att välkomna publik igen.

Joppe Pihlgren
Joppe Pihlgren Foto: Pia Gripenberg

Branschorganisationen Svensk Lives verksamhetschef Joppe Pihlgren säger att förslagen ligger i linje med det som länge efterfrågats från musiklivet.

– Tidigare kunde folk stå som packade sillar på köpcentrum samtidigt som de förbjöds att gå på konserter med social distansering. Någonstans där urholkas förtroendet för restriktionerna. Så jag tror att man tjänar på att gå denna väg.

Vad betyder det här för sommarens festivaler?

– Det öppnar upp för att det kommer att gå att genomföra konserter och festivaler redan till sommaren. Det är fortfarande tidigt och mycket kan hända men om förutsättningarna blir tydligare så blir det plötsligt möjligt att börja planera evenemang på ett bättre sätt.

John Brattmyhr
John Brattmyhr

Friluftsmuseet Skansen som är stängt sedan den 27 november omfattas också av de förslag som nu ska ut på remiss. Vd John Brattmyhr är försiktigt positiv efter presskonferensen.

– Socialminister Lena Hallengren talade om möjligheten att stänga delar av samhället och kulturminister Amanda Lind om möjligheten att öppna museer med stöd i pandemilagen. Det är inte helt lätt att tolka regeringen men jag väljer att vara hoppfull.

Så hur planerar Skansen för den kommande våren?

– Vi planerar att öppna utomhusdelen och Baltic sea science center den 1 april, utifrån regeln om att varje gäst ska ha tio kvadratmeter. Vi kommer inte att öppna för besök i våra hus och gårdar som är relativt små och där det inte är enkelt att följa restriktionerna men vi hoppas kunna öppna dem senare under säsongen, säger John Brattmyhr.

Läs mer: Regeringen förbereder för flera nedstängningar

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt