Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/okuvliga-svampar-skickligt-skulpterade-av-fredrik-strid/

Konstrecensioner

Okuvliga svampar skickligt skulpterade av Fredrik Strid

Centrum i Fredrik Strids skulpturinstallation ”Black box”
Centrum i Fredrik Strids skulpturinstallation ”Black box” Foto: Fredrik Strid

Fredrik Strid är aktuell på Tierps konsthall med en skulpturinstallation, där det tränger ut en massa svarta svampar. Helheten är grafiskt slående, tycker Sebastian Johans.

Det nyrenoverade kulturhuset Möbeln är en betydande satsning i tätorten Tierp, mitt emellan Uppsala och Gävle. Den gamla tegelbyggnaden som en gång rymde en möbelfabrik har fått en sammanbindande entré med stora glaspartier och en fasad av oxiderade stålskivor som blinkar till ortens viktiga järnbruk.

Byggnaden rymmer förutom ett stort mötesrum lämpligt för teater, ett bibliotek, kulturskola, fritidsgård, boulehall och en ny konsthall.

Konsthallens lilla, relativt svårhängda rum ser inte mycket ut för värden. Men betydelsen är stor. Konsthallen innebär att Tierp för första gången har en yta reserverad för professionellt planerade och genomförda konstutställningar. Eller om man så vill: en öppning där samtidskonsten kan strömma in. Det är värt en ovation.

Bild 1 av 2 Verk av Fredrik Strid
Foto: Fredrik Strid
Bild 2 av 2 Del av Fredrik Strids skulpturinstallation ”Black box”
Foto: Fredrik Strid

Utställningsverksamheten inleddes för ett år sedan med Maria Friberg och häromveckan öppnade Fredrik Strids ”Black Box”.

Det är en grafiskt slående installation bestående av tre större skulpturer i mattsvart acrystal. I centrum står en mystisk trälåda, ur vilken en formlös massa och mängder av väldigt detaljerade svampar tränger ut. Svamparna återkommer också i de andra verken, i både avgjuten och modellerad form. På ett högt bord står några pågående modelleringar, lerklumpar och konstnärsverktyg, som om en skulptör avbrutits mitt i en arbetsprocess.

Den sotsvarta färgen för förstås tankarna till lämningar efter en katastrof. Men på samma gång känns de naturtrogna svamparna okuvliga. Kanske är de till och med en början på något nytt.

Detalj i Fredrik Strids skulpturinstallation ”Black box”.
Detalj i Fredrik Strids skulpturinstallation ”Black box”. Foto: Fredrik Strid

Fredrik Strid är skicklig på att hålla sina skulpturer nära det naturtrogna eller visuellt slagkraftiga och ändå ladda dem konceptuellt. Som Iaspis-stipendiat ifjol skulpterade han exempelvis samtliga Sveriges fågelarter i naturlig storlek i form av stearinljus.

Strid är också adjunkt i skulptur på Konstfack, och det syns. ”Black box” består av skulpturer som på ett föredömligt sätt lockar betraktaren att röra sig i rummet och se verken både nära och på håll.

Vid ett besök i Tierp ska man inte missa att boka in en visning i den lilla men utmärkta skulpturpark som Strid håller på att bygga upp i anslutning till sin ateljé Persbo Studio. Den ligger i närbelägna Månkarbo, med verk av bland andra Leif Holmstrand, Helene Edgren, Lisa Jeannin & Rolf Shuurmans.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt