Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/omfattande-bidragsfusk-avslojat-bland-musiker-i-studiecirklar/

Musik

Omfattande bidragsfusk avslöjat bland musiker i studiecirklar

Foto: Anders Wiklund / TT

Musikverksamhet har utnyttjats i stor omfattning för bidragsfusk från studieförbundet Medborgarskolan.

”Det verkar ha blivit en kultur att göra så här”, säger förbundschefen Ann-Sofie Olding.

Ytterligare bidragsfusk bland musiker väntas bli känt när fler studieförbund inom kort släpper interngranskningar.

På fredagen överlämnar svenska studieförbund resultaten från sina interngranskningar till Folkbildningsrådet. Enligt de siffror som hittills blivit kända har ett omfattande bidragsfusk förekommit, inte minst genom utnyttjande av kulturellt skapande, något även SVT Nyheter Väst rapporterat om.

Medborgarskolan uppger att det pågått omfattande fusk inom den musikverksamhet som man har stöttat. Band och grupper har anmält studiecirklar till flera förbund samtidigt och därigenom fått pengar från flera av dem för samma aktivitet. Det är inte tillåtet och kan bli i förlängningen bli föremål för brottsutredningar.

– Man kan rimligen inte genomföra en studiecirkel hos flera studieförbund vid samma tidpunkt. Det är förfärligt att det händer. Men det verkar ha blivit en kultur att göra så här. En absolut majoritet av de felaktigheter vi hittar finns på det området, säger Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.

Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.
Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan. Foto: Jeanette Hägglund/Pressbild

– Vi har trott oss ha kontroll eftersom banden varit i våra egna musikhus. Då har vi ingen anledning att tro att de inte genomför cirklarna, och ändå har man dubbelrapporterat till andra samtidigt.

Under åren 2017–2019 har man sammanlagt bedömt att 130.000 folkbildningstimmar felrapporterats. Det utgör cirka tre procent av den totala årliga verksamheten. Medborgarskolan kommer nu tvingas betala tillbaka statsbidrag till Folkbildningsrådet. Exakt hur mycket pengar är inte klarlagt, men enligt Olding handlar det om mångmiljonbelopp.

– Det kommer att vara kännbart, men vi kommer att betala tillbaka vartenda öre. Det här är inget vi tar lätt på, säger Ann-Sofie Olding, som uppger att förbundets regioner, som är egna juridiska personer, som har ansvar för potentiella polisanmälningar.

För oss är det absolut vitalt att få bukt med det här, så att folkbildningen kan fortsätta.

Fusket inom studieförbunden uppdagas inom ramen för den utökade självkontroll som Folkbildningsrådet i höstas gav i uppdrag till medlemsförbunden att genomföra. Att bedrägeriet först nu blir känt beror på att förbunden tidigare inte kunnat korsköra sina databaser över deltagare och studiecirklar.

– Vi kommer att fortsätta granska vår verksamhet till dess att vi kontrollerat allt. För oss är det absolut vitalt att få bukt med det här, så att folkbildningen kan fortsätta. De som fuskar eller slarvar ska inte få förstöra för det stora flertalet som sköter sig, säger Ann-Sofie Olding.

Statens utgifter till folkbildningen är drygt fyra miljarder kronor per år, varav nära 1,8 miljarder går till studieförbunden.

Folkbildningsrådet gick ut med kravet på en fördjupad intergranskning till nio studieförbund i oktober. Det efter att det upptäckts omfattande fusk med bidraget i Järvaområdet i Stockholm. Fyra av åtta studieförbund fick med anledningen av det fusket sammanlagt betala tillbaka 5,3 miljoner kronor i felaktigt använt statsbidrag för 2019.

Fredagen den 15 januari är sista dag för studieförbunden att lämna över resultaten från sina interngranskningar. Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet, säger att man fått signaler från minst ett annat förbund om att utnyttjande av musikverksamhet är vanligt förekommande för bidragsfusket.

– Om det är systematiserat att man dubbelrapporterar bara för att få ut så mycket pengar som möjligt, då är det absolut inte tillåtet. Det är fusk, säger Maria Graner.

Hon tror att fler förbund kommer att hitta fall inom musikverksamheten men hur stor omfattningen är vet man först när rapporterna analyserats djupare.

– Missförhållandena leder till att studieförbunden får återbetala statsbidrag. Men varje studieförbund måste också titta på vad det här innebär framöver. De har en jätteviktig roll för kulturen, men man måste säkerställa att den verksamheten sker i enlighet med statsbidragets ändamål, säger Maria Graner.

Det tionde förbundet som får statsbidrag, Studiefrämjandet, har krävts på en mer omfattande granskning av den egna verksamheten efter att missförhållanden uppmärksammats vid flera tillfällen de senaste åren. Den rapporten inkom dagarna före jul, och visar att det funnits totalt 435.389 felaktiga timmar som man sökt bidrag för under åren 2017-2019.

I rapporten, som DN tagit del av, tar förbundet dock inte upp frågan om dubbelrapportering till flera studieförbund. Felaktigheterna som nämns handlar i stället bland annat om att redovisade bedömningar över antalet deltagare eller studietimmar varit orimliga.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt