Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/outgiven-lennon-inspelning-auktioneras-ut-i-kopenhamn/

KULTUR

Outgiven Lennon-inspelning auktioneras ut i Köpenhamn

Bild 1 av 2 Den halvtimmeslånga intervjun väntas gå för uppemot motsvarande 410 000 svenska kronor.
Foto: Ida Marie Odgaard/AP
Bild 2 av 2 John Lennon och Yoko Ono.

1970 lyckades fyra danska tonåringar få till en intervju med John Lennon och Yoko Ono för sin skoltidning. Nu kommer kassettbandet med samtalet – och den outgivna låten ”Radio Peace” – auktioneras ut i Köpenhamn.

I slutet av december 1969 anlände John Lennon och Yoko Ono till nordvästra Danmark, där de under drygt en månad vistades på en avskild gård i Skyum Bjerge. Lennon var vid tidpunkten fortfarande medlem i The Beatles, men paret hade uppträtt ihop på scen för första gången tidigare samma år.

Men helt isolerade var inte paret under Danmarksvistelsen. Den 5 januari 1970 gick de med på att prata med ett fåtal journalister. Efter den officiella pressträffen fick också fyra 16-åriga skolungdomar möjlighet att intervjua paret för sin skoltidning.

Den inspelade intervjun med john Lennon och flera fotografier ska auktioneras ut i Köpenhamn
Den inspelade intervjun med john Lennon och flera fotografier ska auktioneras ut i Köpenhamn Foto: Ida Marie Odgaard/AP

Under det 33 minuter långa samtalet berättar Lennon bland annat om vistelsen i Danmark, sitt hår och vad var och en kan göra för att bidra till världsfred.

När av pojkarna frågar om Lennon kan tänka sig att spela något på en gitarr får sällskapet höra den osläppta låten ”Radio Peace”, vilken han skrivit som en del av parets kampanj för fred. Lennon följer sedan upp låten med att spela ”Give peace a chance”.

Nu ska den inspelade intervjun tillsammans med flera fotografier gå under auktionsklubban i Köpenhamn. På tisdagen väntas kassettbandet dra in mellan motsvarande 270 000 och 410 000  kronor.

Bakgrunden till besöket i Danmark var att Onos exman Anthony Cox hade flyttat till Jylland och tagit med sig deras femåriga dotter medan ett beslut om vårdnaden fortfarande inte hade fattats. Ono och Lennon reste därför till landet för att diskutera barnets framtid med Cox.

Läs mer om The Beatles här

Ämnen i artikeln

The Beatles

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt