Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 23:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/palle-targas-och-paddel-inte-padel/

KULTUR | KÅSERI

Palle: Tårgas och paddel – inte padel

Höjdpunkten är kvällsdoppen från paddelvännens alldeles egna kobbe.
Höjdpunkten är kvällsdoppen från paddelvännens alldeles egna kobbe. Foto: Paul Hansen

Kåseri. Från Västbanken till Västkusten. En resa i kontrasternas land.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

Tårgasen svider i nacken, trots att jag har duschat två gånger. Tillsammans med den legendariske reportern Erik Ohlsson är jag på uppdrag i Mellanöstern. Konflikterna är legio, komplexa och bubblar tätt under ytan. På förmiddagen mötte vi änkan till en man som enligt uppgifter blivit misshandlad till döds av palestinska säkerhetsmän och på eftermiddagen bevakade vi en konfrontation utanför Nablus. En illegal bosättning, israeliska soldater, stenkastande palestinier. Tårgas, gummikulor och skarpa skott. Trettioen skadade.

Dagen innan intervjuade vi en bosättare som hävdade att äganderätten till all mark tillhört honom och hans likasinnade i all tid. Jag mindes den gamla palestinska mannen vi en gång mötte i Nabi Saleh. När jag frågade hur länge han bott i byn svarade han: ”Jag har bott här sedan Jesus hund var valp”.

Kontraster. Det är bara en dryg vecka sen ett sms pingade till i telefonen. Min paddelkompis, inte padel, utan paddel – som i havskajak – hörde av sig. ”Har blivit stångad av grannens bagge, brutit ett revben, så det blir en lugn paddling. Inga överdrifter.”

De är ett land av äventyr som skulle göra vilken tolvåring som helst grön av avundsjuka

Skrattade för mig själv. Skulle ett brutet ben hindra honom från att paddla som om han skulle dra vattenskidor efter sig? Aldrig. Jag känner mina Pappenheimare och mycket riktigt, utanför Orust, i vinande 19 sekundmeter, paddlade han iväg mot horisonten. Själv harvade man på i krabb sjö. Halvblind av saltstänk.

Besöken på västkusten är en resa till barndomens land och då inte bara geografiskt. De är ett land av ängar och vindar, kobbar och skär, men även av äventyr som skulle göra vilken tolvåring som helst grön av avundsjuka. Bland annat är luftpistol och rikligt med ammunition nedpackat inför high noon-dusten med Peter på torpet. (Fråga gärna vem som vann.)

Höjdpunkten är kvällsdoppen från paddelvännens alldeles egna kobbe. Vi badar nakna och lyckan är i det närmaste total. I alla fall för oss. Det sommarboende paret en bit bort är inte lika roade får jag höra. Jag konstaterar med ett ögonkast åt deras håll att om de ska kunna se något att uppröras över får de anstränga sig och införskaffa en rejäl kikare. Paddelvännen skrattar.

”På det avståndet kan de inte se om det är en pinne eller om man är naken – än mindre om det är kallt i vattnet”.

Läs fler kåserier av Paul Hansen, till exempel om när han började fundera på sin ålder.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt