Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/parodisk-brutala-halloween-kills-ar-perverst-rolig/

FILM | RECENSION

Parodisk brutala ”Halloween kills” är perverst rolig

Jamie Lee Curtis gör sur pantertant i ”Halloween kills”.
Jamie Lee Curtis gör sur pantertant i ”Halloween kills”. Foto: Universal Pictures

David Gordon Greenes ”Halloween”-uppföljare är betydligt mer blodig än förra filmen. Här är den återuppväckte mordiske Michael Myers nästan tillbaka i gammal god 80-talsform. Slasherfansen får allt vad de vill ha.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

När filmmördaren Michael Myers häromåret slets upp ur graven för etthundrafemtioelfte gången i ”Halloween” – en uppföljare till skräckfilmen från 1978 med samma namn och som ignorerade övriga uppföljare – var vi många som gnuggade oss i ögonen i ren vantro. Hade Myers gått och blivit blaskig på gamla dagar? Slasherinslagen var så nedtonade, närmast behärskade, som om filmskaparna hade drabbats av plötslig moralisk ruelse inför genrens sadistiska lockelser. De flesta offren (visserligen rätt många) dog till exempel utanför bild, som på den gamla goda tiden före ”Psycho”.

Man kan säga att regissören David Gordon Green tar igen det med besked i ”Halloween kills”, uppföljaren till sin egen uppföljare. Här är Michael Myers nästan tillbaka i sin forna 80-talsform – en psykopat som i sin uppfinningsrikedom påminner om en riktigt mörk version av Bengt Alsterlind. Lysrör, fönsterfoder, tummetottar, allt kan bli ett mordvapen.

Den bitvis nästan parodiska brutaliteten i ”Halloween kills” går troligtvis att förklara med publikenkäter, slasherfansen vet vad de vill ha. Och för att verkligen understryka sin villkorslösa kapitulation inför ”Halloweens” fanbas befolkar Gordon Green dessutom ”Halloween kills” med kreti och pleti från den allra första filmen. Sjuksköterskor, grannungar, poliser, alla får de än en gång springa för sina liv. Lite rynkigare, lite mulligare, lite flåsigare. Och lika fåfängt – förr eller senare är det kallt stål som gäller. Eller vad nu Michael Myers för tillfället har i händerna.

Det vore synd att kalla ”Halloween kills” skrämmande, den är så schematisk och anpassad efter publikens förväntningar att samtliga inblandade förmodligen hade kunnat göra den under tung medicinering. Men den är också ganska rolig, på sitt eget perversa lilla sätt. Inte minst Jamie Lee Curtis sura pantertant till final girl. Och Michael Myers då, alltid beredd att tänka utanför boxen i sitt värv. Den aviserade slutstriden i nästa års ”Halloween ends” kan möjligen bli en högtidsstund i dubbla bemärkelser.

Se mer. Tre andra skräckfilmer på biograferna just nu: ”A quiet place part II”,  ”Malignant”, ”The conjuring. The devil made me do It”.

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt