Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/pastatt-offer-bbc-bil-skjutsade-mig-till-brands-hus/

KULTUR

Påstått offer: BBC-bil skjutsade mig till Brands hus

Komikern och skådespelaren Russell Brand
Foto: Steve Meddle/TT

En BBC-bil skjutsade ett av Russel Brands påstådda offer från skolan till hans hem, säger kvinnan själv till public service-bolaget. Samtidigt meddelar polisen att nya anklagelser kommit in och att en utredning påbörjats.

Det påstådda offret, som i brittiska medier kallas Alice men egentligen heter någonting annat, framträdde i BBC-programmet ”Woman's Hour” på måndagen. Hon är en av fyra kvinnor som, i en granskning av Channel 4 och The Times, anklagar komikern och skådespelaren Russel Brand för övergrepp.

Brotten ska ha ägt rum mellan 2006 och 2013, då Brand stod på toppen av sin karriär och bland annat arbetade som radiopratare för BBC. Russel Brand nekar till anklagelserna och säger att det alltid funnits samtycke i hans relationer.

I intervjun säger Alice att public service-kanalens eget fordon användes för att skjutsa henne, som då bara var 16 år gammal, från skolan hem till Brand. I efterhand har Alice funderat på varför inte fler ifrågasatte relationen mellan henne och komikern, säger hon till BBC.

– Han var välkänd för att göra olämpliga saker under sändning, det var känt att han förde olämpliga samtal.

– Det gjordes undantag för honom och vi måste fråga varför.

BBC har tidigare sagt att man är medvetet om anklagelserna och att man ”skyndsamt undersöker de frågor som tagits upp”.

På måndagskvällen meddelade polisen att en utredning gällande sexuellt övergrepp inletts. Det påstådda brottet ska ha ägt rum 2003 och är alltså inte ett av fallen som tas upp i mediernas ursprungliga granskning, skriver polisen i ett uttalande.

Polisen har även uppmanat offren som deltar i granskningen att göra en polisanmälan. Även flera politiker stöttar kvinnorna och hoppas att de anmäler händelserna, så de kan prövas juridiskt.

Läs mer:

Russell Brand sparkas av agentur

Russell Brand anklagas för sexuella övergrepp