Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 18:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/peter-englund-pa-resa-i-krigets-ukraina-jag-vill-veta-hur-det-ar-att-leva-i-kriget/

KULTUR

Peter Englund på resa i krigets Ukraina: ”Jag vill veta hur det är att leva i kriget”

DN-fotografen Paul Hansen och Peter Englund ska tillbringa närmare två veckor i Ukraina.
Foto: Iryna Saakyan

Akademiledamoten och historikern Peter Englund och DN:s prisbelönta fotograf Paul Hansen kommer under nästan två veckor bevaka och skriva om kriget i Ukraina på plats i landet. Det är deras femte gemensamma resa till krigsdrabbade områden och soldaternas tankar och liv står i fokus.

Peter Englund och Paul Hansen har tidigare rest tillsammans till bland annat 90-talets Balkan och bott med pansarförband i Irak. Nu går färden till Ukraina där de under elva dagar ska försöka beskriva situationen i landet och vad som rör sig inom de människor som drabbas.

– Jag är i första hand nyfiken på människorna. Jag vill veta hur det är att leva i kriget. Vi ska träffa soldater och få en bild utifrån deras perspektiv – vad de hoppas på och vad de fruktar, säger Peter Englund.

Med start i Lviv i västra Ukraina går resan förhoppningsvis hela vägen till Cherson i södra delen av landet.

– Vi ska göra en resa genom krigets Ukraina, lite som en roadmovie. Men det kan alltid hända saker på vägen. Ryssland har precis attackerat Lviv och det är problem med elförsörjningen, vilket är standard i alla stora ukrainska städer nu, säger han.

Peter Englund har tidigare skrivit flera texter för DN om kriget i Ukraina men har också som författare ända sedan debuten ”Poltava” skildrat olika strider och krig i flera böcker.

Som historiker, vilka nya perspektiv hoppas du kunna förmedla hem till läsarna?

– Det återstår att se. Men jag har det lite längre perspektivet som jag tror att det i vissa lägen kan vara bra att ha. I Ukraina ligger slagfälten som i lager på varandra och den här delen av Europa är så söndersliten av historien. Vi passerade nyss en skylt till Auschwitz, sedan en annan skylt som pekade mot ett slagfält. Jag tror att man i det behöver de längre linjerna, säger han från en bil i södra Polen.

– Men jag närmar mig det här med stor ödmjukhet. Mycket handlar om att hålla ögonen öppna och att lyssna på människor.

Läs fler texter av Peter Englund här.