Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/poeten-robert-bly-ar-dod/

BÖCKER

Poeten Robert Bly är död – blev 94 år

Robert Bly tilldelades Tranströmerpriset 2008.
Robert Bly tilldelades Tranströmerpriset 2008. Foto: Jim Mone

Den amerikanske poeten Robert Bly har gått bort, skriver The Guardian. Han blev 94 år gammal.

Robert Bly föddes i Minnesota 1926 och gjorde en vända i den amerikanska armén innan han blev författare.

Han grundade bland annat den litterära tidskriften The Fifties och debuterade med diktsamlingen ”Silence in the snowy fields” 1962. På 1960-talet grundade han även organisationen The American Writers Against the Vietnam War. När han vann National Book Award för ”The light around the body” 1968 donerade han prispengarna till kampanjen mot kriget.

Robert Bly hade norska föräldrar och var vid sidan av det egna författarskapet också verksam som översättare från skandinaviska språk, men även bland annat spanska.

Under den senare delen av sitt liv var han aktiv i den så kallade mytopoetiska mansrörelsen, som syftade till att återintroducera män till traditionella idéer om maskulinitet. Det var ett tema som han utforskade vidare i sin uppmärksammade bok ”Järn-Hans” från 1990.

Robert Bly tilldelades Tranströmerpriset 2008.

Han blev 94 år gammal.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt