Protestupprop mot rasism på Sveriges Radio i BLM-rörelsens spår
Black lives matter-rörelsen har skapat förändringar inom poliskårer, myndigheter och företag i en rad länder.
På Sveriges Radio protesterar 39 medarbetare mot rasism och brist på representation i ett skarpt upprop till den egna ledningen.
– Jag blev ledsen när jag läste. Det här är mina hjärtefrågor, säger SR:s vd Cilla Benkö, som samtidigt anser att uppropet innehåller faktafel – vilket tillbakavisas av uppropsmakarna.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 8Kodjo Akolor, programledare för Morgonpasset i P3: ”Jag är i en privilegierad position. Därför är jag inte orolig för min egen del, att skriva under det här uppropet. Det här är min arbetsplats, och jag måste säga ifrån: Vi gör fel i dag. Det gäller SR, och det gäller hela vår bransch.”
Foto: Barzan Dello
Bild 2 av 8Maya Abdullah, journalist på Sveriges Radio: ”God journalistik handlar om historieskrivning i realtid. Vilka berättelser vi berättar, vilka som får komma till tals. Det ska vara en rättvisande bild, som speglar människor som bor i det här landet, deras vardag och livsvillkor. Och jag tycker inte att vi gör det i dag.”
Foto: Barzan Dello
Bild 3 av 8Palmira Koukkari Mbenga, journalist på Sveriges Radio: ”Metoo uppslukade alla, även inom SR. Man ställde frågor: Hur ska vi rapportera, vilka ska vi prata med, vilka vinklar ska vi välja? Man tog ett stort och organiserat grepp på det. Under Black lives matter var det inte alls så.”
Foto: Barzan Dello
Bild 4 av 8Freshta Dost, reporter på P3 Nyheter: ”Jag tänkte att SR skulle vara en arbetsplats på en hög nivå, en vänlig plats där sådana som jag kunde få växa. Där vi skulle spegla hela samhället. Nu har jag fått många exempel på att det tyvärr inte är så. Vi utanför normen värdesätts inte.”
Foto: Barzan Dello
Bild 5 av 8Mona Ismail Jama, journalist på Sveriges Radio: ”En chef sa 'Du valde den svenska vägen' om mitt yrkesval. 'Hur menar du?' sa jag. 'Jo men', sa han, 'du har säkert kompisar som jobbar i kassan på Ica, men du valde den svenska vägen'. Han menade att jag skilde mig positivt från den negativa bild han hade av somalier.”
Foto: Barzan Dello
Bild 6 av 8Pablo Dalence, programledare på Studio Ett och vice ordförande för journalistfackklubben på SR har själv inte skrivit under uppropet, men upplever att det finns brister på redaktionen: ”När man pratar om rasismen som finns i Sverige blir kolleger ibland som ett frågetecken i ansiktet. Men hur menar du då? Sverige är ju inte som USA? De förstår inte, för diskriminering och rasism är så långt ifrån deras egen verklighet.”
Foto: Barzan Dello
Bild 7 av 8
Foto: Barzan Dello
Bild 8 av 8
Foto: Barzan Dello
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.