Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/public-service-broadcastings-krautpop-skimrar-och-sprakar/

MUSIK | RECENSION

Public Service Broadcastings krautpop skimrar och sprakar

Public Service Broadcasting.
Public Service Broadcasting. Foto: Alex Lake

Public Service Broadcasting blickar mot Berlin på sitt fjärde album. Det elektroniskt skimrande krautpopsoundet är lika omisskännligt som på Londonbandets tidigare temaskivor, skriver Johanna Paulsson.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Drygt ett decennium in i karriären har Public Service Broadcasting spelat in en Berlinplatta utan att det egentligen är en typisk sådan.

Britternas fjärde fullängdare ”Bright magic” ter sig snarare som en pro-europeisk brexitprotest. Om än influerad av den tyska huvudstadens kreativa attraktionskraft genom tiderna.

Det elektroniskt skimrande krautpopsoundet är lika omisskännligt som på Londonbandets tidigare temaskivor. Men med färre arkivsamplingar och fler sångbaserade låtar tecknar nya albumet ett mer impressionistiskt än dokumentärt porträtt av denna mytomspunna ”Metropolis”-miljö. Låtskrivaren J Willgoose Esq har tagit intryck av alltifrån abstrakt experimentfilm till Marlene Dietrichs liv och klubbkultur.

Förra seklets framstegstanke gör sig påmind i form av såväl sprakande gatubelysning (”Im Licht”) som episkt inramad maskinmusik med Blixa Bargeld som gästvokalist (”Der Rhythmus der Maschinen”).

En del spår nalkas sci-fi-dystopiernas retrofuturistiska rymd, andra utstrålar kollektiv optimism och tillförsikt. Inte minst suggestiva dansinviten ”People, let’s dance (feat. EERA)”. Det är en lysande vidareutveckling av gruppens redan framgångsrika grundkoncept: att informera, utbilda och underhålla.

Bästa spår: ”People, let’s dance (feat. EERA)”

Läs även mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt