Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 20:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/publiken-ska-rosta-fram-guldbagge-till-tidernas-basta-svenska-film/

Film

Publiken ska rösta fram Guldbagge till tidernas bästa svenska film

Ingmar Bergmans ”Persona” är en av filmerna som kan bli tidernas bästa film på Guldbaggegalan.
Ingmar Bergmans ”Persona” är en av filmerna som kan bli tidernas bästa film på Guldbaggegalan. Foto: SNAP/REX

De bästa filmernas bästa film ska koras samma dag som den kommande Guldbaggegalan och är ett helt nytt pris för i år. Totalt tävlar 58 filmer om priset som röstas fram av publiken.

Sedan 1964 har Guldbaggen delats ut i kategorin bästa film och i år ska den bästa av alla vinnare koras. Publiken röstar fram vinnaren, samma dag som Guldbaggegalan 25 januari. Filmerna presenteras ett decennium i taget, där den bästa filmen för årtiondet röstas fram och tävlar i final mot de andra decennierna.

Först ut är 60-talet, där bland annat ”Persona” och ”Hugo och Josefin” tävlar mot varandra. Presentationen av de totalt 58 filmerna görs i samarbete med Moviezine, och röstningen görs på Guldbaggens hemsida och sociala medier-kanaler.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt