Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/putintrogne-dirigenten-gergijevs-ledamotskap-i-musikaliska-akademien-ska-ses-over/

MUSIK

Putintrogne dirigenten Gergijevs ledamotskap i Musikaliska Akademien ska ses över

Valerij Gergijev.
Valerij Gergijev. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio

I samband med Rysslands invasion av Ukraina valde många kulturinstitutioner att bryta banden med den Putinvänlige stjärndirigenten Valerij Gergijev. Men han är fortfarande ledamot i svenska Kungliga Musikaliska Akademien.

”Det finns dock anledning att titta på ledamotskapet”, skriver Akademiens ständiga sekreterare Fredrik Wetterqvist till DN.

Den ryska stjärndirigenten Valerij Gergijev har länge varit en kontroversiell person i den klassiska musiksfären. Han har på olika sätt stöttat och hyllat Vladimir Putin, försvarat Rysslands annektering av Krim och inte sällan mötts av demonstrationer när han framträtt i Sverige och andra länder.

När Ryssland i mars i år inledde invasionen av Ukraina ökade trycket på Valerij Gergijev att fördöma kriget och ta avstånd från Putin – något som han vägrade att göra. Konsekvenserna blev flera. Han avbokades från både Carnegie Hall i New York och La Scala i Milano, samtidigt som hans manager valde att säga upp sig med hänvisning till att Gergijev ”inte kommer, eller inte kan, officiellt avsluta det stöd han länge uttryckt för en regim som kommit att begå sådana brott”.

Svenska Berwaldhallen meddelade i samma veva att man på grund av Gergijevs kopplingar till den ryska regimen valt att inte bjuda in honom till årets upplaga av Östersjöfestivalen i Stockholm – trots att han är en av festivalens grundare.

Kort därefter kom beskedet att Valerij Gergijev fått sparken, med omedelbar verkan, från sin roll som chef för filharmonikerna i tyska München.

Valet att stänga av Gergijev hyllades av många som en viktig markering, medan andra pekade på risken med att kulturella sanktioner kan isolera det ryska folket.

En institution som till skillnad från många andra inte har brutit banden med dirigenten är svenska Kungliga Musikaliska Akademien, där Valerij Gergijev är en av de utländska ledamöterna sedan 2011.

Enligt Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare för Kungliga Musikaliska Akademien, har man under våren lagt fokus på att stötta Ukraina.

”Vi tog tidigt initiativ till engagemang för Ukraina, och vår nationella insamlingsfond som startades i maj ger tydligt besked om Akademiens stöd för Ukrainas kamp”, skriver han i en sms-kommentar när DN frågar hur man resonerat kring Gergijevs fortsatta ledamotskap.

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och svenskt kulturråd i Moskva 2015–2020, beskriver Valerij Gergijev som ett av det ryska systemet främsta ansikten utåt. Han anser också att den som samarbetar med dirigenten bör utreda de korruptionsanklagelser som riktats mot honom under våren.

Man kan kalla honom för själva symbolen för hur Putins regim har använt kultur och framför allt klassisk musik för att bättra på bilden av ett land som inte bara rört sig stadigt mot en alltmer totalitär diktatur utan också brutit mot folkrätten och den internationella säkerhetsordningen i form av kriget i Ukraina, säger Stefan Ingvarsson.

– Han är en central aktör i detta system och kan inte betraktas som en privat och oberoende konstnär.

Kungliga Musikaliska Akademien instiftades av Gustav III och fungerar i dag som en fristående institution under kungens beskydd som ”har till ändamål att främja tonkonsten och musiklivet”. I dess etiska policy står det att de som är verksamma vid Akademien ska ”uppträda som föredömen för andra”. I stadgarna anges att en ledamot som ”i väsentlig grad handlat i strid med Akademiens intressen eller på annat sätt kan anses allvarligt ha skadat förtroendet för Akademien” kan bli utesluten.

Enligt Fredrik Wetterqvist ska man nu se över Valerij Gergijevs ledamotskap.

”Det finns anledning att titta på ledamotskapet för Gergiev när vi ånyo startar upp verksamheten efter sommaren”, skriver han.

Läs mer:

Valerij Gergijev får sparken som chefsdirigent i München

Putinvänlige dirigenten Gergievs manager säger upp sig

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt