Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/rachel-mohlins-romandebut-demonstrerar-varfor-alla-inte-bor-skriva-romaner/

BÖCKER | RECENSION

Rachel Mohlins romandebut demonstrerar varför alla inte bör skriva romaner

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Det är svårt att avgöra om Rachel Molins roman ”Dungen” är en satir eller ej. Efter de första, plågsamma, femtio sidorna går det utför, menar Greta Thurfjell.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Rachel Mohlin, skådespelare i bland annat SVT:s ”Kvarteret Skatan” och imitatör i SR:s politiska satirprogram ”Public service”, har skrivit en roman. Det skulle hon inte ha gjort.

”Dungen” handlar om Adina, en kvinna i yngre medelåldern som lever ett på samma gång glamoröst och destruktivt storstadsliv. Till yrket är hon ett slags talarcoach, tror man först, men coachandet visar sig snart vara av fysisk natur – hon är en sorts glorifierad prostituerad som förlöser män sexuellt så att de ska kunna hålla födelsedagstal till sina fruar. Hon boxas på den lokala boxningsklubben, brottas med sin dunkla uppväxt, och går till en kbt-terapeut för att få bukt med sin ”dåliga impulskontroll”.

Romanen växlar mellan ett nutida Stockholm och ett småländskt, frikyrkligt samhälle på åttiotalet. Här växer Adina upp med sin sjuka ensamstående mamma och sin bästa vän Malin, dotter till en av församlingens höjdare. Dungen är den undanskymda, potentiellt hemsökta plats där de två vännerna ägnar sig åt förbjudna saker som att röka cigg och bläddra i porrtidningar, och där något tragiskt ska komma att hända.

Kanske har det med författarens bakgrund att göra, men redan från början är det omöjligt att förstå om romanen ska föreställa satir eller ej. Terapeuten, Silvana, är så klichéartad att det är plågsamt att ta sig igenom bokens första femtio sidor, som består av utdragen, övertydlig dialog om självbild och målbild.

Sedan går det utför.

”Dungen” är en våldsam roman. Det rinner blod över var och varannan sida. Stup i kvarten kräks och spottas och sårvätskas det, och alla slåss oavbrutet, som för att strö artificiell dramatik över scener som inte gått att engagera läsaren i på annat vis. Möjligen är det Karins Smirnoffs succétrilogi om ”janakippo” som inspirerat till denna stundtals kraftigt dialektalt präglade prosa och överlastade handling där trauma staplas på trauma. Just när man tänker att det omöjligen kan bli värre kommer ytterligare en våldtäkt runt hörnet. Det är sensationslystet, våldsporrigt, och samtidigt förment sedelärande.

Till och med texten på sidan är ful, med plötsliga versaler av typen ”AAAAH” och underliga interjektioner som ”nje” och ”mhm”.

Rachel Mohlins språk är pladdrigt och ofokuserat, misstänkt oredigerat. Vissa meningar är grammatiskt svårsmälta: ”Men med Silvanas hjälp, allt infann sig helt av sig själv!” Andra är obegripliga: ”Kroppar har inte minne som en guldfisk utan kroppens minne är bara guld.” Adina konstaterar nöjt: ”Jag har aldrig haft ett nio-till-fem-liv men däremot ett frekvent sex-liv.” Är det här Namn & Nytt? Till och med texten på sidan är ful, med plötsliga versaler av typen ”AAAAH” och underliga interjektioner som ”nje” och ”mhm”.

Alla ska inte skriva romaner. Om de ändå envisas är det förlagens jobb att sålla. Om de inte gör det bör de åtminstone hjälpa sina stackars ”författare” på traven innan de skickar manus till tryck. Många är de som misslyckats med sina uppdrag när en bok som denna når allmänheten.

Läs fler texter av Greta Thurfjell och fler recensioner av aktuella böcker i DN Kultur.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt