Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/regeringen-oppnar-for-anpassade-publikrestriktioner/

Musik

Regeringen öppnar för anpassade publikrestriktioner

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP).
Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP). Foto: Christine Olsson/TT

Antal besökare på teatrar och museer kan komma anpassas efter lokalens storlek. Regeringen vill att publiktaket på åtta personer ska ersättas av mer ändamålsanpassade regler.

Uppdatering 2020-02-05 07.31: Texten har tillfogats en rättelse.

På en presskonferens på torsdagen meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att regeringen förbereder ett förslag om mer ändamålsenliga regler för offentliga sammankomster och tillställningar. I praktiken innebär det att den åtta-regel som nu gäller för teatrar, konserter och liknande arrangemang slopas och ersätts av ett mer flexibelt regelverk, där lokal och andra omständigheter får styra publikantalet.

– Förslaget skulle också medföra att landets museer kan hålla öppet på liknande sätt som butiker, sa kulturministern på presskonferensen.

Joppe Pihlgren, verksamhetschef på branschorganisationen Svensk Live som samlar över 200 arrangörer inom livemusik, välkomnar förslaget.

– Vi har framfört de här önskemålen i remisser till regeringen, i publikrådet och på andra sätt. Till exempel kan ju en arena befolkas av fler än åtta men fortsatt med stor social distansering, säger han.

Hur ni någon prognos för när ni kan ha konserter för livepublik igen?

– Jag tror vi ska förbereda oss väldigt noggrant och planera för verksamhet men sen tror jag vi behöver vänta några veckor för att se hur smittskyddsläget är. Då har vi goda förhoppningar om att det blir en konsertsommar.

Dramatens pressansvariga Lena Törner säger att det vore fantastiskt om förslaget klubbas igenom.

– Vi i kulturbranschen har sedan länge sagt att vi har resurser att ta emot större publik på ett coronasäkert sätt. Dramatens stora scen tar lite över 700 besökare och i höstas måttade vi för att ta emot 300 personer, som skulle sitta med en till två meters avstånd. Vi har möjlighet och beredskap att kunna placera folk på säkert avstånd och sköta in- och utslussning på ett bra sätt. Om förslaget går igenom är vi redo, säger hon.

Rättelse: Regeringen förbereder ett förslag om nya regler för offentliga sammankomster och tillställningar.

Ämnen i artikeln

Musik
Scen
Museer

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt