Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/regnbagsbebisen-ar-en-fargstark-hyllning-till-fantasin/

BÖCKER

”Regnbågsbebisen” är en färgstark hyllning till fantasin

Bebisen i Josefine Engströms bilderbok ”Regnbågsbebisen” är inte bara randig. Den kan sånt som andra bebisar inte kan.

Alexandra Sundqvist läser en kaxig, färgstark debut om barns kraft och vuxenvärldens tillkortakommanden.

”Mest av allt ville jag hylla leken, den vidunderliga känslan av att allting är möjligt”, sade den italienska bilderboksskaparen Beatrice Alemagna från sin ateljé i Paris när jag intervjuade henne förra året.

Hon pratade om tankarna bakom allkonstverket ”Vi går till parken”, med text av den svenska författaren Sara Stridsberg. Och om hur lekparken som sådan blev ett nav för fantasin, allt medan pandemin och dess restriktioner dränerade de parisiska lekplatserna på liv.

Alemagnas citat dyker upp i huvudet när jag läser Josefine Engströms färgstarkt kaxiga bilderboksdebut ”Regnbågsbebisen”, om en envis fyraåring som har en regnbågsrandig bebis som främsta lekkamrat. Inte så mycket för stilen – rent estetiskt går Engströms linjer och formspråk i skandinavisk stil, tänk en samtida Ingrid Vang Nyman korsad med Emma AdBåges känslostarka vardagsteckningar – utan snarare för dess inneboende tankegods.

Fantasin står i centrum redan från första raden, där det fyraåriga berättarjaget helt sonika slår fast att vuxenvärlden och dess idéer om hur saker går till inte har någonting i detta grällt färgade bilderboksuniversum att göra; ”En gång hade jag en bebis, den bodde i min pappas mage. Alla vuxna sa att bebisar inte kan bo i pappors magar, men min gjorde det i alla fall. Sen kom den ut.”

”Regnbågsbebisen” av Josefine Engström.

Trots att de vuxna frekvent försöker sticka hål på berättelsen med sina invändningar, som att bebisar inte alls kan springa, än mindre gå, fortsätter fyraåringen alltjämt att framhärda sin sak. Är regnbågsbebisen som, i sammanhanget, tycks besitta superkrafter i själva verket ett fantasifoster? Och om så, spelar det egentligen någon roll? Så klart inte.

”Regnbågsbebisen” är i första hand ett utforskande av fantasin, den som likt leken inte har några gränser. Åtminstone så länge barn får bedriva den ifred. Trots att Engström debuterar är hon ingen duvunge inom svensk illustration. Länge drev hon agenturen Nu agency och undervisade i illustration på Konstfack. Sedan några år tillbaka är hon ordförande för intresseorganisationen Svenska Tecknare.

Trots, eller kanske tack vare, skrivbordsjobben dryper hennes första bilderbok av en uppdämd berättarglädje som accentueras av de starka färgerna. Det känns som att Josefine Engström har laddat länge för detta. Man längtar redan efter att få se vad hon kommer att författa härnäst.

Läs mer av Alexandra Sundqvist och mer om barnböcker

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt