Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/rena-skamtet-att-ljudboksforlagen-devalverar-bokens-varde/

Kulturdebatt

Rena skämtet att ljudboksförlagen devalverar bokens värde

Författarna kräver bättre betalt för ljudböcker.
Författarna kräver bättre betalt för ljudböcker. Foto: Martina Holmberg / TT

Alla jublar inte över ljudboken lika mycket som förlagen. Författarförbundet jublar inte alls. För att vi ska kunna göra det måste alla författare få skäligt betalt, skriver Grethe Rottböll och Jörgen Gassilewski.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Förlag och författare har alltid gått hand i hand. När bokförlagen ökar sina intäkter jublar författarna. Men plötsligt befinner vi oss i en situation där den ena gör vinster på bekostnad av de andra. Och där innehållet bestäms av formatet, inte av upphovspersonen.

Vi håller självklart med om att den nya tidens digitala utveckling är spännande. Men villkoren för hur inkomster och ansvaret för marknadsföringen fördelas måste vara rimliga.

Att Jonas Tellander, grundare av ljudboksförlaget Storytel, i SVT:s Ekonomibyrån jublar över att Norden är den stora föregångaren för ljudboken är inte så konstigt. Alla jublar inte lika mycket. Vi i Författarförbundet jublar mindre. Vi har under lång tid tagit emot upprörda mejl från våra nordiska grannländer. Ingen av författarförbunden ser på utvecklingen med glädje.

För att det ska kunna ske behöver varje nytt format innebära skäligt betalt för författaren. Det betyder att man betalar för användarrättigheter initialt och att varje nyttjande ger en skälig inkomst. Att man kan läsa en pappersbok flera gånger är inte ett skäl som avspeglar den rådande verkligheten. Faktum är att ett fåtal ljudböcker kommer upp i de inkomster försäljningen av pappersböcker ger. Om ljudboken helt ersatte pappersboken skulle författarnas inkomster rasa

Gärna ljud, men på en sund bokmarknad där man tar ansvar för både läsare och författare innan man ger sig på att bli världsledande. Storytel kan gå med förlust för att man vill expandera, men konsekvenserna av det är inte något som författarna ska bära. Författaren ska ha betalt för boken.

Att vara författare och översättare är yrken som innebär lång utbildning och dagligt gediget arbete. Det är ett skämt att man devalverar bokens värde och tillåter nyttjande som ger under en krona i betalning. I en annons i DN (16/2) likställer Bookbeat kostnaden för världslitteraturen och två semlor. Då är något sjukt i själva systemet, i förståelsen för det litterära arbetets värde.

Vi föreslår regleringar som tar höjd för skälig betalning till yrkesverksamma författare och översättare, för fysisk bokhandel och för minskad monopolisering av förlagsbranschen. Om ordet och litteraturen fortsatt ska gälla som en förutsättning för demokrati och yttrandefrihet måste det finnas en jordmån som gör det möjligt.

Läs mer:

Bokbranschen reagerar på jätten Spotifys satsning på ljudböcker

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt