Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/reportrar-utan-granser-vidtar-rattsliga-atgarder-efter-spionavslojande/

KULTUR

Reportrar utan gränser vidtar rättsliga åtgärder efter spionavslöjande

Israeliska företaget NSO Group säljer spionappen Pegasus.
Israeliska företaget NSO Group säljer spionappen Pegasus. Foto: JACK GUEZ

Reportrar utan gränser (RFS) planerar att vidta rättsliga åtgärder mot NSO Group, som säljer spionprogrammet Pegasus. Detta efter en rapport som avslöjar att fler än 180 journalister övervakats.

– Pegasus är ett motbjudande verktyg, som tagits fram av digitala legosoldater för att användas av pressfrihetens fiender för att förtrycka journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande.

På söndagen rapporterade DN om den granskning som gjorts av flera internationella medier, däribland Amnesty Security Lab och Citizen Lab, där det framgår att fler än 180 journalister i 20 länder övervakats genom spionappen Pegasus. Reportrar utan gränser (RSF) meddelar nu att man planerar att vidta rättsliga åtgärder mot israeliska företaget NSO Group, som säljer programvaran.

– Den här nyheten om Pegasus är förjäklig. Man kan bara känna avsky över omfattningen av övervakningen av journalister. NSO Group säger sig utgör en viktig del av den globala stabiliteten och säkerheten, men i själva verket handlar det om raka motsatsen, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande.

– Pegasus är ett helt enkelt motbjudande verktyg, som tagits fram av digitala legosoldater för att användas av pressfrihetens fiender för att förtrycka journalister.

RSF uppmanar demokratiska länder att införa stopp på försäljning av övervakningsteknologi, tills det att förutsättningar för en transparent försäljning och andvändning är på plats. Bland annat Saudiarabien, Algeriet, Mexiko och Indien har köpt Pegasus från NSO Group.

Rapporten är framtagen av 17 medieorganisationer och visar på ett omfattande missbruk av Pegasus, som NSO Group insisterar på är avsedd att användas mot kriminella och terrorister.

På listan av övervakade personer finns hundratals företagsledare, religiösa personer, akademiker, NGO-anställda, fackliga tjänstemän och regeringstjänstemän, inklusive presidenter och premiärministrar. Av de 180 journalister som spionerats på finns anställda vid bland annat CNN, New York Times, Associated Press och Reuters.

– Vi lägger nu ner resurser på att kunna ställa NSO Group till svars för vad företaget gjort sig skyldigt till och de tragedier som det möjliggjort. Rättsväsendet i demokratiska länder måste hantera detta ärende med särskilt allvar och fastställa fakta för att kunna straffa de skyldiga, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.

– RSF kommer att söka rättvisa i ett eller flera länder där rättsväsendet så tillåter. Vi uppmanar journalister och medier som blivit måltavlor för Pegasus att höra av sig till RSF för att kunna tillföra mer information till vår anmälan gentemot NSO Group.

Läs mer:

Spionprogram har använts mot journalister och aktivister

Censurfabrikens ägare köpte spionföretag

Facebook stämmer israeliskt cyberföretag för hackning av privata mobiler

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Journalistik
Spioneri

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt