Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/romantik-i-ett-myllrande-magiskt-malmo/

BÖCKER | RECENSION

Romantik i ett myllrande magiskt Malmö

Bild 1 av 2 ”Den andra staden” är första delen i Helen Ekeroths fantasyserie ”Silverringarna”.
Foto: Julia Lindemalm
Bild 2 av 2

Det finns ett vanligt Malmö, och så finns det ett magiskt Malmö. Där vimlar det av spöken, gengångare, osynliga, talande statyer, hamnbytare, odöda vampyrer och nästan allt magiskt man kan komma på. Men ändå tappar historien fart.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Den klassiska tvåvärldsberättelsen i fantasylitteraturen fortsätter att locka författare. Och det är ju bra.  Att spegla vår egen bekanta värld i en annan ger ju verklig näring till fantasin. Och varianterna är många, allt från klassiker som ”Alice i Underlandet”, ”Peter Pan” och böckerna om Narnia till dagens många exempel. Men det ska ju som sagt göras också. Att skriva trovärdigt om andra världar såväl som om vår egen är svårt. Inte minst för svenska ungdomsboksförfattare av någon obegriplig anledning.

”Den andra staden” är första delen av två i serien ”Silverringarna” och handlar om sjuttonåriga flickan Lux som bor i Malmö, fast då i ett annat Malmö än vårt. Här flödar magin med allt vad det innebär. Lux ”har” magi, vilket gör att hon kan känna denna mystiska kraft när de allra flesta andra inte kan det. Hennes mamma som styr i staden försöker dock undertrycka magin och alla de som ”har” den. Magin drar nämligen till sig ”de osynliga” som skapar kaos i staden. Alla är rädda. Utom Lux. Hon är i stället på jakt efter sin farmors mördare. Hon tror att mördaren kom från vår värld, det andra Malmö. Och här går det undan. Redan på sidan sexton har hon hittat portalen på en kyrkogård, i en grav hon själv gräver upp mitt i natten. I kistan finner hon en pojke.

”Hade inte hela situationen lamslagit henne hade hon fnissat åt hans rufsiga mörka hår som såg ut som om han nyss vaknat från en orolig nattsömn /…/ Han såg inte ut som en gengångare från förr. Snarare såg han ut som en vanlig tonåring. Fast inte vanlig heller. Han var snygg på det där aviga sättet som fick henne att tappa orden.”

Dessutom lever snyggingen. Och här tappar Ekeroth mig. Tyvärr måsta jag säga, eftersom upplägget är kul med två olika Malmö, ett med magi, vad det nu är, det får inte sin förklaring, och ett som har förlorat den. Men Ekeroth tappar fart i berättelsen genom hela tonårsromance-delen. Och väldigt mycket annat. Här blandas spöken, gengångare, osynliga, talande statyer, hamnbytare, odöda vampyrer och fantasyklichéer som ”väktare”, ”magiker” och ”Mästaren” med mer moderna plakat. Ekeroth hade verkligen tjänat på att minska lite på mångfalden ingredienser och genreblandningar, och satsat lite mer på grundidén, för den är ju intressant.

Läs mer av Steven Ekholm och mer om ungdomsböcker

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt