Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/rorelsegladje-temat-i-arets-sommarlov-pa-svt/

KULTUR

Rörelseglädje temat i årets ”Sommarlov” på SVT

Alexander Hermansson, Ida On och Dante Zia - tre av programledarna i årets upplaga av SVT:s ”Sommarlov” som i år har temat ”All rörelse räknas”.
Alexander Hermansson, Ida On och Dante Zia - tre av programledarna i årets upplaga av SVT:s ”Sommarlov” som i år har temat ”All rörelse räknas”. Foto: Anders Hansson

MALMÖ. Ett skuggmoln fullt av buskrafter måste bekämpas samtidigt som programledarna ska inspirera tittarna till mer rörelse genom lek. Sommaren står för dörren och med den en ny fartfylld säsong av SVT:s barnfavorit ”Sommarlov”.

Sommarlovsbussen Busster står parkerad intill dammen i Beijers park i Malmö och programledarna har anlänt. På måndag är det premiär för det första av 68 avsnitt av SVT:s Sommarlov – och förberedelserna är i full gång.

Förra året hade temat ”kompis”, i år är rörelse den röda tråden genom hela programmet med bland annat läkaren Anders Hansen som gäst.

– Tanken är att vi ska inspirera till mer rörelse genom lek. Det stora målet är att en timme framför tv:n ska generera tio timmars lek och rörelse. Vi bjuder in gäster som har med rörelsetemat att göra och så ska vi göra Sveriges största rörelsedagbok tillsammans med tittarna där man registrerar sina aktiviteter i en app, säger Dante Zia.

Han gör debut som programledare i ”Sommarlov” och har under den första dagen på arbetsplatsen fått lära sig vikten av att klä sig varmt under de tidiga morgnarna och guidats runt till de olika inspelningsplatserna.

– Jag vet ju inte riktigt vad jag har gett mig in på, det här är något helt nytt för mig som känns pirrigt och nervöst men också jättebra att få vara en del av gemenskapen och glädjen som programmet skapar.

Alexander Hermansson gör sin åttonde säsong som programledare i SVT:s ”Sommarlov”. Han har tatuerat in Sommarskuggan på benet.

 –Jag ville bli först i världen med att har en Sommarskuggantatuering, det är redan en legendförklarad figur. Men sedan jag gjorde den har jag fått höra att skaparen av Sommarskuggan fått en bild skickad till sig från en kille i Stockholms tunnelbana, som hade en jättetatuering med Sommarskuggan över hela benet. Vi vet ännu inte vem han är.
Alexander Hermansson gör sin åttonde säsong som programledare i SVT:s ”Sommarlov”. Han har tatuerat in Sommarskuggan på benet. –Jag ville bli först i världen med att har en Sommarskuggantatuering, det är redan en legendförklarad figur. Men sedan jag gjorde den har jag fått höra att skaparen av Sommarskuggan fått en bild skickad till sig från en kille i Stockholms tunnelbana, som hade en jättetatuering med Sommarskuggan över hela benet. Vi vet ännu inte vem han är. Foto: Anders Hansson

Övriga i programledarkvintetten är Ida On, Markus Granseth och Angelika Prick – och veteranen Alexander Hermansson som gör sin åttonde säsong.

– För mig är det här fortfarande jättespännande, det roligaste som händer på hela året jobbmässigt. Jag tror känslan är densamma för mig som för tittarna, att det är en bubbla av sommar där man har kul, det är lärorikt och känns väldigt genuint, säger han.

I år hänger ett mörkt, oroväckande skuggmoln fyllt av buskrafter över inspelningsplatsen – självklart orsakat av barnens absoluta favorit, den mystiska figuren Sommarskuggan. Programledarna har i uppdrag att bekämpa molnet – samtidigt som de ska hinna med en hel del annat. Som att utföra fartfyllda uppdrag i en stor leksaksloppa.

I vanliga fall brukar kullarna i Beijers Park fyllas av barnfamiljer som anländer i ottan för att knipa någon av de åtråvärda platserna under inspelningarna. Men precis som förra året spelas årets ”Sommarlov” in utan publik på grund av coronapandemin.

– Lärdomen från förra året var att det blev väldigt bra trots allt. Den största skillnaden var att det helt plötsligt var helt tyst, men så upptäckte vi att den energi som annars går åt till att underhålla och ta hand om publiken kunde läggas på arbetet framför kameran – och även om vi saknar folkhavet på plats så är det ju så otroligt många som tittar på programmet hemma – förra året slog vi tittarrekord, säger Alexander Hermansson.

Barnens favorit, den mystiska Sommarskuggan, är en given figur i SVT:s ”Sommarlov”. I år har Sommarskuggans buskrafter samlats i ett oroväckande skuggmoln över inspelningsplatsen.
Barnens favorit, den mystiska Sommarskuggan, är en given figur i SVT:s ”Sommarlov”. I år har Sommarskuggans buskrafter samlats i ett oroväckande skuggmoln över inspelningsplatsen. Foto: Anders Hansson

Enligt Ida On har årets upplaga av programmet alla förutsättningar att bli ett ”kanonsommarlovsår”.

– Det är så många lager som ligger och lurar, massa olika dramaseries som är inkopplade på olika sätt, med temat och gästerna. Vi har mysteriet om vem som är skuggdräkten och vem som är Sommarskuggans nya kompis och så har vi en ny tråd – äventyrshistorien ”Hemligheternas hemlighet” med Olof Wretling. Det blir extra allt, verkligen.

Hon ser särskilt fram emot att få testa olika rörelser och inspirera tittarna till att vistas mer utomhus.

– Det finns ju en så stark korrelation mellan rörelse och välmående, att barn som är utomhus rör sig mer än de som stannar inne. Och vi vet ju att vi är förebilder för många barn, och att det finns så mycket man kan göra. Som att leka kurragömma, gå runt huset eller gå på skuggjakt.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion på plats i Malmö

Ämnen i artikeln

SVT
Malmö

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt