Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 08:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ruben-ostlund-i-ledning-infor-tv-sanda-filmgalan/

FILM

Ruben Östlund i ledning inför tv-sända filmgalan

Ruben Östlund på röda mattan inför Guldbaggegalan. Hans film "Triangle of sadness" har fått två priser innan tv-sändningen börjat.
Foto: Anders Wiklund/TT

”Triangle of sadness” fick två priser redan på förgalan inför den tv-sända delen av Guldbaggen. Ruben Östlunds film belönades med statyetterna för bästa kostymdesign och maskdesign.

Den tv-sända galan inleds klockan 20.00.

TT Text

Hela 20 priser ska få mottagare på Guldbaggegalan och som vanligt tjuvstartade utdelandet innan tv-sändningen började. Förutom priserna till ”Triangle of sadness” gick bland annat två utmärkelser, för produktionsdesign och visuella effekter, till ”Svart krabba”, Netflixthrillern med Noomi Rapace i huvudrollen.

De riktigt tunga priserna delas ut under tv-sändningen. Då blir det också en musikalisk hyllning till den nyligen bortgångne Sven-Bertil Taube. Dessutom kan Sven Wollter få en postum Guldbagge drygt två år efter sin död.

Guldbaggegalan i kväll ser annars på förhand ut att bli en kamp om de finaste priserna mellan regissörerna Ruben Östlund och Tarik Saleh, vars filmer ”Triangle of sadness” respektive ”Boy from heaven” har kammat hem utmärkelser över hela världen under året som gått.

– Det är givetvis spännande att vi återigen får en duell mellan två av Sveriges främsta mästarregissörer, Tarik Saleh och Ruben Östlund, säger galans värd Parisa Amiri, som påminner om att det inte första gången:

– 2018 gick ju Tarik segrande ur den med ”Nile Hilton incident”.

2018 fick Salehs film fem Guldbaggar, medan Östlunds fick nöja sig med två för ”The square”. Båda regissörerna inväntar dessutom med spänning nomineringarna till Oscarsgalan som presenteras på tisdag eftermiddag i Hollywood.

Efter förgalan leder alltså Ruben Östlund över Tarik Saleh med 2–0.

Under tv-sändningen kommer Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau att framföra en musikalisk hyllning till Sven-Bertil Taube, som avled i november. Förutom sina framgångar som sångare hade Taube även en drygt 50 år lång skådespelarkarriär, däribland i internationella storfilmen ”Örnen har landat”.

Taube fick två Guldbaggar, för ”Händerna” 1995 och ”En enkel till Antibes” 2012, båda filmerna i regi av Richard Hobert.

Sven Wollter avled i november 2020 i sviterna av covid-19, men är nominerad för sin insats i filmen ”Dag för dag”, en film som blev försenad på grund av pandemin och släpptes på en strömningstjänst först i fjol.

Även Wollter har två Guldbaggar sedan tidigare.

Läs mer: Spyorna kan ge Guldbagge – så gjordes scenen