Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ryktet-om-var-dod-ar-betydligt-overdrivet-skriver-de-ansvariga-for-bokmassan/

BÖCKER

Ryktet om vår död är betydligt överdrivet, skriver de ansvariga för Bokmässan

Bild 1 av 2 Glest mellan montrar och besökare på Bokmässan. Årets upplaga var en hybridmässa med många digitala programpunkter och begränsad publik på plats.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Bokmässan Bokmässans programchef Oskar Ekström och mäss Frida Edman
Foto: Pelle T Nilsson

De stora mässhallarna uppfattades som gigantiskt överdimensionerade, men var en förutsättning för att genomföra Bokmässan med publik. Alternativet var inte en folkfest. Det var att ställa in, skriver Frida Edman och Oskar Ekström, ansvariga för Bokmässan i Göteborg.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Spöklikt. Post-apokalyptiskt. Ödsligt som i en flyghangar. Beskrivningarna av Bokmässan 2021 har stundtals varit ödesmättade och tunga. Bilder på tomma hallar och gångar har illustrerat kulturtexter och delats i sociala medier.

Som arrangörer av Bokmässan har detta förstås varit smärtsamt. Bokmässan har gjort sig känd som en karneval för litteraturen, en folkfest, så var det inte i år. För alla som var på plats har årets Bokmässa i stället påmint oss om hur viktigt det fysiska mötet är, hur mycket som går förlorat när det inte finns liv runt litteraturen. Människor och fysiska böcker.

Men det finns också en annan berättelse om årets Bokmässa. En som handlar om vad som tog plats på scener och i studior, om de hundratals samtal om litteratur och samtid som ägde rum under dessa fyra dagar. Där har det varit ett firande av litteraturen och det offentliga samtalet. Där har det funnits friktion och kulturdebatt, feelgood och crime, poesi, kulturpolitik och skolfrågor. Där har medverkande författare äntligen fått mötas, besökare jublat över signeringar av favoritförfattare och stora delar av bokbranschen – när chocken över hur enorm en tom mässhall är väl hade lagt sig – kunnat glädjas över att få träffas under samma tak.

Seminarier och samtal har spelats in med hög produktionskvalitet och den digitala publiken har strömmat till Bokmässan Play. Över 10 000 accesser har registrerats – sannolikt döljer sig betydligt fler människor bakom siffran då många tittar tillsammans. Vid stängning i söndags hade Bokmässans program haft över 90 000 visningar med i genomsnitt 20 minuters visningstid. Alla program ligger kvar till årsskiftet och antalet visningar kommer att fortsätta öka. Det är uppenbart att många är beredda att betala för play-tjänstens stora utbud, trots att det nu kostar en slant.

När vi får möjlighet att kombinera den klassiska mässan med digital innovation och räckvidd kommer Nordens största kulturarrangemang stå starkare än någonsin.

Bokmässan 2021 ägde rum i slutfasen (förhoppningsvis) av en av de mest omvälvande samhällsförändringarna i modern tid. Om någon dag upphävs restriktionerna, men det är viktigt att komma ihåg att mässan arrangerades under en pandemi och med strikta regleringar.

Den 1 juli fick mässor ett eget regelverk inom covidlagen, vilket innebar att Bokmässan fick möjlighet att välkomna publik på plats. Förutsättningen var att vi som arrangörer kunde visa för tillsynsmyndigheterna Länsstyrelsen och Polisen att vi hade vidtagit en rad åtgärder för att minska trängsel och undvika smittspridning. Efter bedömning i somras kunde vi planera för 500-2000 personer i anläggningen samtidigt, per dag.

För oss var därför den totala besökssiffran, drygt 6 700 personer, efter de fyra mässdagarna i nivå med både förväntningar och restriktioner. De stora ytorna som uppfattades som gigantiskt överdimensionerade, också av oss, var en förutsättning för att genomföra Bokmässan med publik. Alternativet var inte en folkfest. Det var att ställa in.

Efter förra veckans speciella mässa är vi fortfarande helt övertygade om att vi gjorde rätt som försökte. Vi är också enormt tacksamma gentemot alla arrangörer, samarbetspartner, programledare och inte minst medverkande för de ansträngningar och resurser de har lagt ner. Tack!

Överlever Bokmässan? Det är nog den vanligaste frågan vi har fått i dagarna. Vi säger som Mark Twain: ryktet om vår död är betydligt överdrivet. När vi får möjlighet att kombinera den klassiska mässan med digital innovation och räckvidd kommer Nordens största kulturarrangemang stå starkare än någonsin. Vi uppmanar nu hela branschen att följa med oss på resan inför Bokmässans storslagna återkomst 2022!

Läs mer:

Malin Ullgren: Om Bokmässan hade varit förlagd till Stockholm hade allt blivit sämre

Bokmässan öppnar portarna igen – men bara för ett begränsat antal

Ämnen i artikeln

Böcker
Göteborg
Bokmässan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt