Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sa-blev-tantrafestivalen-ett-superspridarevent-man-hanar-oss-som-snuskiga-hippies/

04:01. Så blev tantrafestivalen i Molkom en smittohärd för covid.
KULTUR

Så blev tantrafestivalen ett superspridarevent: ”Man hånar oss som snuskiga hippies”

Det skulle vara sex dygn av glädje och kärlek. Men tantrafestivalen i Molkom blev ett superspridarevent: minst 109 personer insjuknade i covid-19 och flera fick sjukhusvård. Polisen inledde en förundersökning och deltagarna hånades som ”antivaxxare som knullat runt”.

Här är historien om hur det kunde ske – och om hur händelserna splittrat både tantrarörelsen och den lilla orten.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 Lin Holmquist jobbade som yogalärare innan hon fastnade för tantra: ”Jag kände att jag måste dedikera hela min existens till det här.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 19 Av gästerna på tantrafestivalen var cirka 60 procent från Sverige. De internationella besökarna kom främst från Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 19 “När Ängsbacka startade var det enklare att vara ’cutting edge’”, säger produktchefen Malin Wik till vänster. ”Nu är det vi gör mycket mer mainstream.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 19 Många gäster bodde på campingen på gårdens västra sida. Andra övernattade i rum eller sovsalar i huvudbyggnaden, annexet eller i den stora ladan.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 19 Majoriteten av årets besökare på festivalen var mellan 20 och 45 år: “Tantran talar mycket till unga”, säger Lin Holmquist.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 19 ”Doftliljan är livskraft och kärlek personifierad i en blomma”, säger Lin Holmquist medan hon visar en tantrisk övning.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 19 Enligt reglerna fick besökarna bara besöka de mest intima programpunkterna med sin partner – men det fanns inget kontrollsystem för att upptäcka om ett par träffats på campingen under festivalen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 19 ”Ett utbrott hade lika gärna kunnat ske tre veckor tidigare här. Självklart förstår vi att det blir mer sensation när det händer under en tantrafestival”, säger Ida Freyschuss.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 19 “Merparten på mina event den senaste månaden har varit vaccinerade”, säger Lin Holmquist, och dömer ut beskrivningen av folk på Ängsbacka som “antivaxxare”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 19 ”Min rekommendation till Ängsbacka har varit att de som kommer till en eventuell kurs framöver rekommenderas vara vaccinerade. Jag har också avrått från festivaler och stora samlingar närmaste månaderna och året om de tror att det kommer locka många ovaccinerade”, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 19 Smittskyddet i Region Värmland uppger att de inte kände till att 500 personer skulle närvara vid tantrafestivalen – men arrangemanget har inte bedömts som otillåtet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 19 Flera gånger har Ängsbacka kritiserats för att besökare badat nakna i Molkomsjön. Efter en incident i juni skrev kursgården på Facebook att ”de gärna sett att de vuxna hade betett sig annorlunda i den specifika händelsen och hörsammat när barnen bad dem att ta på sig badkläder”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 19 Kritiken från Molkomborna handlar ofta om det “sexuella” på Ängsbacka, säger vd Ida Freyschuss. “Man är oroliga för att våra idéer ska färga hur Molkom uppfattas”, säger hon.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 19 Att ställa in evenemangen resten av sommaren innebar två miljoner kronor i uteblivna intäkter för Ängsbacka.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 19 Elie Saad driver restaurangen Lilla Huset i Molkom. “När gården stängs drabbar det mig – jag förlorar många besökare”, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 16 av 19 Programpunkterna på tantrafestivalen ägde rum på minst sex olika bestämda platser på Ängsbacka, med namn som “Big barn”, “Upper barn” och “Heart tent”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 17 av 19 87 procent av personerna som testade positivt för covid-19 på Ängsbacka var helt ovaccinerade, enligt regionens smittskydd. Värmland är samtidigt det län i Sverige där högst andel av den vuxna befolkningen har fått två doser – över 83 procent.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 18 av 19 Ängsbacka har en “working community” som växer under somrarna. De flesta är volontärer som hjälper till på en eller flera festivaler.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 19 av 19 I västvärlden har många en problematisk inställning till sex, säger Lin Holmquist: “Det är något alla ska ha för att vara lyckade, eller något man ska göra för att få förhållandet att fungera – inte för att man är så fruktansvärt passionerat kåt”, säger hon.
Foto: Alexander Mahmoud