Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sa-blir-turner-ihagkommen-gick-fore-alla-kvinnor-vi-ser-upp-till-nu/

MUSIK

Så blir Turner ihågkommen: ”Gick före alla kvinnor vi ser upp till nu”

Videon är 1 min lång. Sångerskan Tina Turner, ofta kallad ”drottningen av rock’n’roll”, är död. Hon avled stilla i sitt hem i Küsnacht nära Zürich efter en längre tid sjukdom.

Rösten, energin och scenshowen. Tina Turner blir ihågkommen som en av rockens stora – och som en kvinnlig förebild.

– Hon är urmodern när det kommer till att erövra sin kvinnlighet, säger sångerskan Lisa Nilsson.

På onsdagskvällen kom beskedet att sångerskan avlidit vid 83 års ålder.

Clabbe af Geijerstam, musiker och diskjockey, kallar Tina Turner för ”en makalös madam” och en stor inspirationskälla för många artister.

– Hon var en av de mest fantastiska ikonerna på rock- och pophimlen. En av den första generationens superstjärnor. Jag har själv älskat henne under alla hennes faser. Det svänger något otroligt om henne.

– Hon visade inte minst för manliga artister att man kan vara positiv och hårt jobbande på en scen. Många är shoegazers, de står och tittar på sina skor eller sin gitarr när de framför musiken. Det gjorde inte Tina Turner, hon tog alltid in publiken och bjöd på en otrolig scenshow.

Clabbe af Geijerstam.
Foto: Hans Kronbrink

Förutom för den oefterhärmliga rösten kommer sångerskan Lisa Nilsson att minnas Tina Turner som en stark kvinnlig förebild.

– Hon har den här urkraftsliknande energin som bara har bestått. För många blir det provocerande när kvinnor fortsätter på det där viset och inte underkastar sig reglerna för hur man ska åldras. Hon var både kraftfull, sexuell och äldre. För oss som var unga var det viktigt att få se.

När Lisa Nilsson såg Beyoncé i Globen tidigare i vår mindes hon tillbaka till en spelning med Tina Turner i samma arena. Ikonen hade då gjort Bondlåten till ”Goldeneye” och äntrade scenen ur ett brinnande öga.

– Det är bland de mest minnesvärda entréer jag sett. När jag såg Beyoncé tänkte jag på hur Tina Turner gick före alla kvinnor vi ser upp till nu.

Lisa Nilsson.
Foto: Thomas Karlsson

På Instagram kallar musikjournalisten Per Sinding Larsen Tina Turner för en av ”pophistoriens stora”, som revolutionerade genren.

”Hennes arv lever vidare i både Beyoncé och Rihanna. Och hennes sanslösa stämma – den kommer aldrig att tystna!”, skriver han.

Författaren Jonas Gardell minns tillbaka till när han såg rockikonens konserter i New York och Stockholm. Tre decennier gick mellan spelningarna.

”Älskade att du höll dig kvar. Att du höll fast. I nöd och lust. Alltid din egen. Och att du till slut stod kvar. Som drottning. Simply the best!”, skriver han.