Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sa-forvandlades-trump-till-en-svensk-kvinna-deepfakes-rubbar-var-tro-pa-rorliga-bilder/

KULTUR

Så förvandlades Trump till en svensk kvinna – deepfakes rubbar vår tro på rörliga bilder

I kortfilmen ”Grab them” används Donald Trumps ansikte på en svensk kvinna.
Foto: Filip Lyman / GötaFilm

Tekniken att skapa deepfakes blir alltmer avancerad och samtidigt lättare att använda. Nu fejkas ansikten på Tom Cruise och Donald Trump – men enligt experter är det bara en tidsfråga innan tekniken blir vanlig i kriminella syften.

– Människans kapplöpning mot tekniken har vi redan förlorat. Vi kan inte längre avslöja med blotta ögat om en välgjord video är fejkad, säger Thomas Nygren, docent vid Uppsala universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.