Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 19:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sa-tycker-bokbranschen-om-karlek-anarki/

Böcker

Så tycker bokbranschen om ”Kärlek & anarki”

Författaren Stefan Lindberg.
Författaren Stefan Lindberg. Foto: Eva Tedesjö

Enkät: Känner du igen dig i tv-serien?

Stefan Lindberg, författare som spelar sig själv i avsnitt sex av ”Kärlek & anarki”.

Hur väl stämmer förlagsvärlden som skildras i tv-serien överens med den verkliga?

– Jag har alltid upplevt att förlagsbranschen är ganska långsam. Man behöver inte vara världens fränaste person utan man kan faktiskt sitta på sin kammare, skicka in sin text och bli världskändis. Sen har det blivit mycket mer av att man ringer någon som redan är något och ber den personen att skriva en bok. Jag tycker nog min förläggare i serien, Friedrich, tillhör den där gamla skolan som jag har lärt mig massor av.

Hur var det att göra rollen som sig själv?

– Det var jätteroligt, jag fick leva ut alla mina skådespelardrömmar. Jag bara körde.

Hade du reagerat likadant som i serien om ditt förlag hade blivit uppköpt av en streamingtjänst?

– Jag vet inte faktiskt, det tror jag inte. Jag tror jag hade fått ut min bok ändå. Man kanske inte ska skriva sådana böcker där man snackar skit om sin exfru som personen gör i serien. Det kan ju gå illa då.

Eva Gedin, vd på Norstedts.
Eva Gedin, vd på Norstedts. Foto: Janerik Henriksson/TT

Eva Gedin, vd för Norstedts, spelar sig själv i avsnitt fem av ”Kärlek & anarki”.

Hur väl stämmer förlagsvärlden som skildras i ”Kärlek & anarki” överens med den verkliga?

– Man kan väl inte direkt säga att det är en realistisk skildring. Här är det ju uppskruvat och tillspetsat, som en ”The office”-version av förlagsvärlden. Men visst känner man igen vissa situationer och samtalsämnen, det var lite som att se sin arbetsplats i en skrattspegel.

Händer det ofta att folk kommer fram till dig och pitchar en bokidé i privata sammanhang?

– Nja, det händer inte jätteofta att någon pitchar något så specifikt som huvudpersonen Sofie gör i ”Kärlek & anarki”. Men många frågar om hur man ska gå till väga när man vill skicka in ett manus, om vi läser allt som kommer in.

Hade din reaktion varit densamma i verkliga livet?

– Jag hade varit mycket snällare! Min rollfigur skulle ju vara snobbig och avfärdande, men det går faktiskt lite emot min natur så jag fick ta om scenen flera gånger. Också för att den är så knasig, och att Ida Engvoll spelade så bra. Det kändes som om det var på riktigt.

Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.
Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag. Foto: Johan Jeppsson/TT

Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag, som har samma yrkestitel som Friedrich i ”Kärlek & anarki”.

Hur väl stämmer förlagsvärlden som skildras i ”Kärlek & anarki” överens med den verkliga?

– Det är mer en serie som är placerad i förlagsvärlden än att den handlar om den. Vill man se mer om hur förlagsvärlden är så är kanske filmen ”Mellan raderna” bättre. Men med detta sagt så är det ändå flera saker som är korrekta och välfunna, vilket gör det till en rolig spegelbild med mycket igenkänning. De är väldigt bra på detaljerna och då kan man göra vissa grejer lite mer skruvade.

Hur mycket känner du igen dig i Friedrich?

– Jag skrek inte av igenkänning, direkt. Men han speglar den äldre förlagsvärlden som är präglad av tradition och arv. När den möter en hastig förändring, som Friedrich är med om, uppstår ju sådana uppenbara konflikter. Så inte så mycket hans roll i sig utan mer krocken mellan den traditionella världen och den moderna. Men hade man gjort en serie om tidningsvärlden hade den konflikten också funnits där, det är så för alla.

Ämnen i artikeln

Böcker
Tv-serier
Netflix

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt