Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sandra-stiskalo-goteborg-som-litteraturstad-det-ar-lite-som-nar-obama-fick-fredspriset/

BÖCKER | KOMMENTAR

Sandra Stiskalo: Göteborg som litteraturstad – det är lite som när Obama fick Fredspriset

Bild 1 av 2 Författaren Lydia Sandgren på en gata i stadsdelen Haga i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

Att Göteborg som första stad i Sverige utnämnts till ”Unesco city of literature” är inte så lite förbryllande. I prosan och poesin har den ju så sällan märkts av, skriver Sandra Stiskalo.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Litteraturens frånvaro var förstås inte ett avgörande skäl till att jag flyttade från Göteborg, men inte heller alldeles ovidkommande. Därför är nyheten att staden som den första i Sverige blivit ”Unesco city of literature” inte så lite förbryllande. Hade den utsetts till musikstad, eller filmstad för den delen, hade jag inga invändningar. Men litteraturstad? Den som är så olitterär.

Det handlar inte om brist på satsningar eller institutioner. ABF:s rödvinsstimmiga författarsamtal på Restaurang Trappan hör till några av de mest underhållande och givande arr jag varit på. Programpunkterna på Göteborgs litteraturhus är oavlåtligt lockande och Bokmässan har också sina stunder. Men i prosan och poesin – och det är ändå kärnan – har den sällan märkts av. Essen Lydia Sandgren och Claes Hylinger kan väl inte ensamma bära upp utnämningen?

Det känns lite som när norska Nobelkommittén 2009 beslutade att ge Fredspriset till Obama. Välmenande, som en lyckönskning eller bekräftelse på att man är på rätt spår, men likväl helt fel.

Läs fler texter av Sandra Stiskalo

Ämnen i artikeln

Böcker
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt